image
 |  34 17 Квітня 2019 | 17:49

Твоє місто: історія архітектури будинку з колонами (ФОТО)

Відомий у Луцьку будинок з колонами, що по вулиці Богдана хмельницького, 10, проектував видатний український архітектор, один зі співтворців гуцульської сецесії Олександр Лушпинський.

Про це «ВолиньUA» стало відомо з Фейсбук спільноти «Рефлексії старого Луцька з Олександром Котисом».

«Відкриваємо далі у публічному дискурсі імена відомих українців у контексті Луцька. На вулиці Богдана Хмельницького є відомий будиночок з колонами, де зараз банк. Відомо, що його збудував за власні кошти свого часу знаний і шанований у Луцьку лікар-венеролог Володимир Липинський, брат В'ячеслава Липинського.

Але цікавіше інше. Будинок проектував видатний український архітектор, один зі співтворців гуцульської сецесії Олександр Лушпинський, автора кількох десятків приватних вілл, церков тощо. Важливо зауважити, що луцьке творіння Лушпинського для Липинського - це не гуцульська сецесія, а зразок іншого зацікавлення архітектора - античними і романськими мотивами. Будинок запроектований у 1927, завершення будівництва у 1931», - йдеться у дописі.

Читайте також: Історична Волинь: «залізні коні» століття тому

Також у спільноті проанонсували, що незабаром планується екскурсія луцькими віллами, деталі повідомлять згодом.

П.С. Навесні-влітку – екскурсія луцькими віллами зі мною ;)Детальніше згодом.

Володимир Липинський працював у Луцьку повітовим лікарем, а в роки Першої світової війни — військовим лікарем. Один із перших мешканців Луцька який має автомобіль та входив у перелік перших мешканців Луцька які отримали персональний телефонний номер.

За польської влади працює луцьким доктором (лікар-дерматолог), член правління Волинського окружного товариства лікарів, виборний секретар Луцького лікарського товариства, учасник всепольського з’їзду лікарів, що проходив у Луцьку у 1924 році.

Читайте також: Твоє місто: прокуратура Волинської області століття тому

У Луцьку на вулиці Богдана Хмельницького зберігся дім, який у 1928 році збудував Липинський «за образом і подобою» затурцівського родинного маєтку.

З 1944 році мешкав у Варшаві, Кракові, згодом — Сопоті, де працював лікарем-дерматологом.       

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити