image
 |  13 27 Січня 2020 | 23:03

У 2019 році до водойм Волинської області вселено понад 11 тонн молоді риб, – рибоохоронний патруль

Протягом 2019 року у водойми Волинської області було вселено 36 126 екземпляpів молодих риб. Загальна вага вселеного малька склала 11 128 кг.

Про це повідомляє Волинський рибоохоронний патруль.

Так, до водойм випущено: 7 674 (21 578 екз.) кг коропа, 1 555 кг (3 110 екз.) товстолоба, 937 кг (2 560 екз.) білого амура, 962, 5 кг (8 878 екз.) карася сріблястого. Вселення здійснювалося за рахунок державного та місцевого бюджетів, користувачів водних об’єктів, громадських організацій, благодійних внесків рибалок-любителів.

10 квітня відбулося зариблення Ковельського водосховища, що розташоване на р. Турія на території Волинської області. До водойми, площею 51 га, було випущено 6 254 екз. риби, загальною вагою 1 112, 5 кг, а саме: короп – 1 176 екз. (400 кг) та карась – 5 078екз. (812, 5 кг). Захід провели з метою відтворення популяцій аборигенних видів риб. Вселення проводилось за рахунок коштів Ковельської міської ради.

2 грудня відбулося зариблення річки Стир, в межах м. Луцьк. вселення здійснювалося з ініціативи та за рахунок коштів небайдужих рибалок-любителів. Так, у річку вселено 1 220 кг/ 4 тис. екз. дволіток коропа, середньою вагою близько 300 грамів однієї особини. Зокрема, цей вид риби прижився на 100 %. Крім цього було додатково вселено 150 кг/ 3 750 екз. карася сріблястого, середньою вагою близько 40 грамів однієї особини, який прижився на 80 %.

4 грудня відбулося зариблення оз. Велике Чорне, в межах смт Шацьк Шацького району Волинської області на території національного природного парку «Шацький». вселення здійснювалося за рахунок коштів органів місцевого самоврядування. До озера вселено 1 860 екз. дволіток коропа загальною вагою 744 кг. Вага одного екземпляра малька становила близько 350 грамів.

6 грудня відбулося вселення водних біоресурсів до Кричевичівського водосховища в межах с. Кричевичі Ковельського району Волинської області. вселення здійснювалося за рахунок коштів користувача водних біоресурсів відповідно до Режиму рибогосподарської експлуатації водойми. До водосховища вселено 2 560 кг чотириліток та дволіток риби: 3 110 екз. (1555 кг) товстолоба, 350 екз. (875 кг) коропа, 260 екз. (130 кг) білого амура. Вага одного екземпляра становила від 500 до 2 500 грамів.

7 грудня відбулося зариблення річки Луга в межах м. Володимир-Волинський. Зариблення здійснювалось за рахунок коштів органів місцевого самоврядування в рамках Комплексної програми охорони навколишнього середовища на 2018 – 2020 роки, затвердженої Володимир-Волинською міською радою. Так, до водойми вселено 807 кг двохліток риби, середньою вагою близько 350 грамів/екз. Зокрема, до р. Луга випущено 2 300 екз. білого амура.

12 грудня відбулося зариблення оз. Пісочне, в межах санаторію «Лісова пісня», поблизу с. Мельники Шацького району Волинської області. вселення здійснювалося за рахунок коштів небайдужих громадян та активістів громадської організації «Рибалки-любителі Шацького району». До озера випустили 2 560 екз. дволіток коропа загальною вагою 896 кг. Вага одного екземпляра малька становила 350 грамів.

Також варто відзначити активність та небайдужість волинських рибалок-любителів. 27 червня члени Любомльської організації УТМР у заплаві Західного Бугу переселили кілька центнерів малька коропа. 9 липня в м. Луцьк, у прибережній зоні р. Стир, що в районі вул. Дубнівської, місцеві рибалки провели аналогічну акцію. Їхніми зусиллями переселено близько 80 кг молоді риб. Такі акція пройшли у зв’язку з пересиханням придаткових вод річок у літній період, що може спричинити масову гибель молоді риб, яка з’явилася під час весняно-літнього нересту аборигенних видів. Для того, щоб унеможливити масову гибель риби та забезпечити її виживання, відбувається переселення малька з придаткових водойм в основне русло річки.

Роботи по відтворенню водних біоресурсів проводились користувачами в присутності комісії в складі працівників органів рибоохорони, екології, органів місцевого самоврядування та небайдужих громадян.

«В останні роки стан природного відтворення водних живих ресурсів значно погіршився внаслідок дії ряду зовнішніх факторів, головним з яких є антропогенні – несприятливий гідрологічний режим, замулення та заростання нерестовищ, забруднення води, нерегульований вилов. Тому штучне зариблення наших водойм життєво необхідне, воно сприяє збільшенню видового різноманіття водних біоресурсів та сприяє відновленню рибогосподарського потенціалу. Хочу подякувати представникам громадськості та рибалкам - любителям за небайдужість до рибної галузі та допомогу у збереженні водних біоресурсів. Також варто відзначити, що з року в рік підвищується рівень соціальної та економічної свідомості користувачів ВБР, які із розумінням поставилися до такого важливого процесу, як вселення водних біоресурсів», - прокоментував начальник Волинського рибоохоронного патруля Тарас Куньчик.

Волинський рибоохоронний патруль закликає громадян брати участь у збереженні рибних запасів, особливо в місцях вселення. Якщо Ви помітили порушення правил рибальства просимо невідкладно повідомляти на телефонну «гарячу лінію» патруля: (067) 360-78-40.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Луцьком викрили порушників, які ловили рибу дев’ятьма косинками, - Волинський рибпатруль

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити