image
 |  2 17 Березня 2018 | 18:42

У астронавта, який провів рік у космосі, змінилося ДНК

Візит у космос змінює не тільки погляди на життя, але й гени.
Про це 17 беpезня 2018 року повідомляє сайт «Глобал аналітик» з посиланням на CNN.
У цьому переконався американський астронавт Скотт Келлі.
Результат пошуку зображень за запитом "Близнюки Марк і Скотт Келлі"Близнюки Марк і Скотт Келлі працюють в NASA як астронавти. На їх прикладі космічне агентство вирішило перевірити, наскільки змінюється людська ДНК під час перебування в космосі. Попередні результати показують, що 7% генів Скотта Келлі зазнавали постійних епігенетичних змін, наприклад  змінилася довжина теломер.
Теломера — ділянка ДНК, що складається з великого числа повторів та розташована на кінці лінійної хромосоми. Основна роль теломер — захист ДНК.
Результат пошуку зображень за запитом "Близнюки Марк і Скотт Келлі"Тіла однояйцевих близнюків Келлі настільки схожі, що NASA вирішив використати їх в експерименті. За спостереженнями, після року, проведеного на борту Міжнародної космічної станції, тіло Скотта змінилося. У своїй біографії він написав, що після повернення з космосу страждав від численних проблем зі здоров’ям, серед яких астронавт вказав набряк ніг.
Пов’язане зображенняОстанні результати досліджень свідчать про те, що в ДНК чоловіка відбулися зміни. NASA повідомляє, що гени однояйцевих близнюків вже не виглядають однаково.
Дослідники дізналися, що космічний політ супроводжує стрес, пов’язаний з гіпоксією (браком кисню) та запаленнями. Вони впливають на експресію генів, — повідомляє CNN.

Експресія генів — це процес, в ході якого спадкова інформація від гена (послідовності нуклеотидів ДНК) перетворюється в функціональний продукт — РНК або білок.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити