image
 |  0 14 Жовтня 2019 | 14:33

У Бельгії відкрили пам'ятник Анні Ярославні (ФОТО)

В одному з найдавніших міст Бельгії відкрили пам'ятник королеві Франції Анні Ярославні, повідомила прес-служба Київської міськдержадміністрації.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"В одному з найстаріших міст Бельгії, місті Арлон урочисто відкрили бронзову скульптуру Анни Ярославни - королеви Франції і дочки Великого Князя Київського Ярослава Мудрого. Пам'ятник подарований громадою Києва в рамках проекту "Шлях Королеви", який передбачає встановлення пам'ятників Анні Київській в ключових містах Європи на шляху до Франції", - йдеться в повідомленні.

У відкритті пам'ятника взяла участь київська делегація на чолі з директором департаменту культури Діаною Поповою, посла України в Бельгії Миколи Точицького, мера Арлона Вінсана Магнуса, а також міського керівництва і громади.

"Від імені київського міського голови Віталія Кличка хочу висловити величезну подяку керівництву Арлона за те, що ви здійснили нашу велику мрію. Постать Анни Київської є неординарною для всієї історії Європи. Але для нас, українців, вона залишилася маленькою дівчинкою. Саме такий її образ ми хотіли подарувати місту Арлон. Маленька Анна тримає в дитячих долоньках і притискає до серця Реймське Євангеліє. Хотіла б, щоб цей пам'ятник свідчив про те, що ми маємо велике європейське минуле і прагнемо увійти в європейське майбутнє", - сказала Попова.

Як наголошується, пам'ятник встановили біля церкви святого Доната, розташованої на високому пагорбі Кніпшен.

"Саме в цій частині пагорба в 11-16 століттях був розташований замок Арлонського графства. Ймовірно, що саме тут гостювала Анна Київська в 11 столітті, коли здійснювала свою подорож до Франції. Враження і приязнь, що народилися у Анни від перебування в графстві, дозволили їй багато років по тому довірливо розділити регентство при юному королеві Франції Філіппі I з графом Фландрії легендарним Бодуеном V. Саме Арлон є передостаннім місцем на шляху до Франції", - йдеться в повідомленні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити