image
 |  4 25 Червня 2022 | 11:09

У білорусі засудили редактора "Вікіпедії" через правки до статті про війну рф в Україні

Суд у Мінську засудив до трьох років обмеження волі редактора "Вікіпедії" Марка Бернштейна, якого звинувачують у "грубому порушенні порядку".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Zerkalo.io.

Зазначається, що чоловіка звільнили в залі суду. Він підтвердив, що перебуває на волі та "здоровий фізично і психічно".

Марк Бернштейн – відомий активіст і популяризатор вільної "Вікіпедії", який входить до топ-50 редакторів російськомовної "Вікіпедії", автор понад 200 тисяч правок та низки статей, зокрема про Голокост та історію СРСР.

Бернштейна затримали 11 березня. Повідомлення про арешт у своєму каналі силовики супроводжували підписом: "Ця людина розповсюджує фейкові антиросійські матеріали". Йому дали 15 діб нібито за непокору.

За день до цього один із російських пропагандистських Telegram-каналів опублікував особисті дані Бернштейна та звинуватив його у порушенні нового російського "закону про фейки" через внесення правок до статей "Вікіпедії" про напад Росії на Україну.

Згодом Бернштейну висунули звинувачення за частиною 1 статті 342 Кримінального кодексу Білорусі ("організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них").

Правозахисні організації визнали активіста політв'язнем. На "Вікіпедії" також з'явилася присвячена білоруському редактору стаття, яку переклали 13 мовами.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити