image
 |  229 7 Березня 2024 | 08:28

У будинку Прайзлерів в Луцьку виявили трафаретні декорації, які просвічуються з допомогою ультрафіолету (ФОТО)

Львівські художники-реставратори з команди KARP ART RESTORER провели в будинку Прайзлерів на вулиці Кафедральній, 4 техніко-технологічні дослідження та взяли фізико-хімічні аналізи.

Про це повідомляють у Луцькій міськраді, - пише ВолиньUA.

Ірина Змієвська розповіла, що основним завданням художників-реставраторів було проведення комплексних наукових та реставраційних досліджень, які в подальшому мають показати максимально автентичну складову будівлі.

Під час досліджень найстарішої частини першого поверху, реставратори знайшли декоративні оздоблення стін. В основному — це трафаретні декорації. Вони також помітні й в інших кімнатах на першому поверсі. Є декорації, які видимі при денному світлі, а є такі, що просвічуються за допомогою ультрафіолетового спектру променів. На стінах в основному близько дев’яти нашарувань штукатурки різних років. В деяких місцях - до чотирнадцяти.

Дослідниця каже, що вже закінчився етап техніко-технологічних досліджень.

“Це — зондажі. Ми відібрали проби на аналіз хімічної структури тинків та пігментного складу в’язкості фарбового шару, аби максимально зрозуміти, яка техніка використовувалась для виконання усіх розписів. В подальшому це дасть змогу проаналізувати усі можливості та допоможе скласти проєктно-кошторисну документацію задля реставрації цього помешкання”, - сказала Ірина Змієвська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Волині не планують призначати старосту

Будівлю на Кафедральній, 4 інвестори планують використовувати під готельно-ресторанний комплекс, тому ці попередні дослідження зробили не просто так. За словами заступника начальника відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Віталія Стрільчука, будинок Прайзлерів відноситься до пам’ятки архітектури місцевого значення, тому є певні норми виконання будівельних робіт. А проведені дослідження ляжуть в основу проєктної документації. Спеціалісти все опишуть та вкажуть, які матеріали та фарби використовувались на стінах та стелі. Після чого розписи можуть лягти в основу оформлення інтер’єру комплексу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити