image
 |  180 1 Червня 2024 | 20:51

У червні на українців чекає аномальна спека до +35

Очільниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко стверджує, що прохолодного червня не буде, адже з п’яти попередніх місяців поточного року чотири місяці виявились теплішими за норму.

Червень 2024 року виявиться середньостатистичним, але теплішим, ніж торік. Середньомісячні показники температури повітря очікуються в межах 19-23 градуси тепла, в гірських районах +16-19, що на 1,5-2 градуси перевищує місячну норму та на 4-6 градусів тепліше, ніж у травні. Про це йде мова у повідомленні Українського гідрометцентру.

Синоптики, посилаючись на дані багаторічних спостережень, стверджують, що абсолютний мінімальний показник температури повітря у червні становить 1 градус тепла, проте у гірських районах, Волинській, Рівненській, північних, північно-східних та Дніпропетровській областях місцями було зафіксовано від 0,3 до 3,4 градусів морозу, на високогір′ї Карпат до -5 градусів. Абсолютний максимум температури — 38 градусів тепла, в Одеській, Херсонській, Харківській та Луганській областях місцями +39,8 градусів, в гірських районах +25-33.

Щодо місячної норми опадів, то у червні вона прогнозується в межах 49-90 мм, в Карпатах та місцями на Прикарпатті та Закарпатті 117-171 мм. Це дорівнює нормі червні і перевищує показник травня.

Погода у червні – прогноз Укргідрометцентру

В коментарі ТСН очільниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру кандидат географічних наук Тетяна Адаменко повідомила, що, за наявними даними, на прохолодний червень не варто розраховувати, оскільки з п’яти попередніх місяців поточного року чотири місяці виявились теплішими за норму. За її словами, аномальним став лише травень: температура нижче норми, майже повна відсутність опадів і заморозки, такого травня не було останні 30 років.

"Червень розпочнеться комфортною теплою погодою із короткочасними дощами по всій території, проте на Лівобережжі їх буде обмаль на фоні значно вищих, ніж у травні, температур повітря", — запевнила Адаменко. Вона додала, що на півдні, у центрі та на сході країни у другій п’ятиденці вдень температура становитиме +30-33 градуси, в західних та північних областях +27-29 градусів. Проте для червня нормою є нестійкий характер погоди, не варто виключати похолодання, оскільки пізні заморозки були навіть 20 червня".

Тетяна Адаменко додала, що у червні збільшується активність грозових процесів, часто можна спостерігати град і шквали. Дані метеоспостережень свідчать про те, що кількість дощових днів у південних та східних областях становить 5-11, на решті території — 10-15, у Карпатах — до 19 днів.

Прогноз погоди на червень від метеорологічних сайтів

Якщо проаналізувати прогноз погодних сайтів, можна зробити висновок що червень в Україні очікується теплим і дощовим. При цьому в середньому понад половину днів може знадобитися парасолька чи дощовик. Водночас чим далі на південь і схід, тим менше буде опадів і тим сильнішою спека.

Захід

В західних областях червень розпочнеться дощами, на Закарпатті – зливами. Такі погодні умови протримаються тиждень. До того ж на Тернопільщині та Хмельниччині гримітимуть грози, а Буковина найбільш суттєво відчує розгул стихії. Далі погода покращиться, однак днів без опадів прогнозується через два на третій. Утім, невеликі дощики зменшать сильну спеку, в цілому у регіоні у другій і третій декадах переважатиме комфортна погода: вдень +22-27 градусів, уночі + 12-16.

Північ

У північних областях спека очікується з перших днів червня. Дещо прохолодніше буде на Волині, Рівненщині та Житомирщині, бо там очікуються значні дощі з грозами. Вони не дозволять денній температурі підвищитися понад +25-26 градусів. А от у решті областей опадів буде помітно менше, а температура – вищою, до +28-29 градусів удень і до +15-18 вночі. Та з 9-10 числа північно-східні вітри принесуть прохолоду, температура вдень знизиться до +20-24 градусів, у третій декаді підвищиться до 22-26. На Волині прогнозуються сильні дощі, у решті областей – помірні. Короткочасні опади можливі скрізь майже щодня весь червень, тому парасольку краще тримати під рукою.

Центр

Спекотна і без суттєвих опадів погода очікується у центрі України\. Лише на Вінниччині майже вся половина місяця буде грозовою і дощовою, особливо 9-10 червня, в ці дні область накриють сильні зливи. Завдяки їм температура поступово знизиться з +27-29 градусів до +22-24 удень і до +16-18 вночі та утримається до кінця місяця. А зливи зміняться дощиками, які накрапатимуть то тут, то там майже щодня. В інших областях буде набагато жаркіше, а дощів набагато менше. Найспекотніша погода очікується на Дніпропетровщині: майже весь місяць удень +28-32 градуси, вночі +19-21. Справжніх дощів тут випаде мало, лише чотири-п’ять днів у середині місяця, ще інколи накрапатиме.

Схід

На сході країни червень почнеться вкрай спекотно, температура повітря вдень перевищуватиме +30, а на Луганщині вона досягне +34-35 градусів. Невеликі дощі не матимуть суттєвого впливу на спеку, лише в окремі дні вони будуть значними, тоді температура ненадовго знизиться до +24-25. Однак майже весь місяць переважатиме спека, температура вдень +26-28 градусів, уночі +19-21. На 2-3 градуси прохолодніше буде на Харківщині завдяки тому, що тут дощитиме найчастіше.

Південь

Інтернет-синоптики прогнозують жителям півдня України "майже Африку". В регіоні протягом першої половини місяця не буде опадів, за винятком Херсонщини і Миколаївщини, тут з 7 по 10 число місцями можливі невеликі дощі. І температура повітря буде відповідною: вдень +28-33 градуси, вночі +22-24. Після 15 червня помітно дощитиме на Одещині і Миколаївщині, у решті областей дощі будуть несуттєвими, але завдяки їм у другій половині місяця денна температура впаде до +26-28 градусів, нічна до +19-20.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку сьогодні зафіксували температурний рекорд

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити