image
 |  0 6 Листопада 2018 | 13:16

У Чехії відкрили міст імені українського дисидента Макуха

У Чехії відкрили міст імені українського дисидента Василя Макуха, який в 1968 році на Хрещатику підпалив себе на знак протесту про тоталітарної комуністичної системи, політики русифікації та агресії Радянського Союзу проти Чехословаччини.


Про це повідомляє посольство України в Чехії.


Міст іменем українського дисидента назвали ще в травні 2018, а 5 листопада (до річниці самоспалення) влаштували офіційне відкриття.
Йдеться про невеликий міст через річку Ботіч у Празі. На ньому також розмістили таблику з портретом, іменем та короткою інформацією про Макуха.
Одним з елементів також є сірник, полум'я якого складається з двох кольорів — жовтого та блакитного.
Посол України в Чехії Євген Перебийніс зазначив, що українці підтримували чеський та словацький народи в період радянської окупації, а нині українці відчувають підтримку від чехів.
"Багато українців висловлювало свою підтримку чеському та словацькому народам у часи окупації. Сьогодні ж, коли Україна переживає не найкращі свої часи, українці відчувають підтримку від чехів. Тому я б хотів подякувати чеському народу, уряду та парламенту за підтримку, яку в них відчуває Україна", — сказав Перебийніс.
Василь Макух — учасник українського руху опору в Радянському Союзі, воїн Української повстанської армії. Військовий трибунал засудив його до 10 років каторжних робіт, у 1955 його звільнили та вислали на спецпоселення.
5 листопада Макух вибіг на Хрещатик та підпалив себе зі словами: "Геть окупантів!", "Хай живе вільна Україна!". Міліціонери намагалися загасити вогонь, проте їм це не вдалося.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити