image
 |  5 2 Березня 2019 | 21:41

У чому відмінність шоколаду за 14 грн та за 30?

Шоколад вже давно став улюбленим десертом для сотень мільйонів людей. Виробники змагаються один з одним і вражають нас, споживачів, неординарними смаками, начинками, формами цього корисного та смачного продукту. Тим не менше ключовим параметром для обрання шоколаду залишається його якість. Адже окрім того що шоколад смачний, він ще може і приносити користь, якщо виготовлений згідно високих стандартів якості з перевіреної сировини.

Про це пише Правда життя. 

Звичайно, для шоколаду, як і для інших продуктів, спрацьовує правило – чим дорожче, тим якісніше. У чому ж відмінність плитки за 14 грн та за 30? Можливо, це лише доплата за розкручений бренд, а смак та якість у них однакові? 

Це зовсім не так. Європейські та американські корпорації, які володіють рядом брендів, будують свої внутрішні стандарти, однакові по всьому світу. Тому не дуже важливо, де вироблений товар – внутрішні вимоги до постачальників, виробничого процесу та самого продукту будуть однакові. Якщо, наприклад, корпорація Nestle розробила внутрішні вимоги до виробництва шоколаду, то якість та смак швейцарської плитки цього виробника будуть відповідати характеристикам шоколадної плитки, виготовленої на фабриках у Львові. 

Не секрет, що європейські стандарти в цих питання більш строгі за вітчизняні, орієнтовані на вимоги міжнародних організацій з питань охорони здоров’я та екології. 

Відповідно і дотримання цих стандартів коштує виробникам чимало. Саме це обумовлює вищу ціну на плитку шоколаду. Тому наявність на упаковці логотипу великого міжнародного бренду гарантує і високі стандарти. Не слід думати, що ви переплачуєте лише за назву. 

Які ж сучасні міжнародні тренди у галузі виробництва продуктів харчування? 

Сьогодні ВООЗ закликає виробників продуктів харчування вжити заходів щодо зниження цукру в готовій продукції. Тому великі міжнародні корпорації планово, але невпинно зменшують відсоток цукру у своїх продуктах на 5-10% 

У питаннях із солодощами головне – це знати міру. Адже навіть у строгих дієтах є місце для невеликої кількості солодощів, які здатні подарувати задоволення і від смаку, і власне від життя. То яка ж безпечна ця кількість? Одна порція - це 1 невеликий батончик, 3-4 кубика шоколаду або 1 вафля. Для західних товарів давно стало нормою вказувати на упаковці калорії не лише з розрахунку на 100 грамів продукту, а й для однієї порції, полегшуючи контроль вживання вуглеводів. Не варто повністю викреслювати з життя маленькі приємності! 

І мабуть найбільшу тривогу сьогодні викликаються трансжири 

Трансжири і гідрогенізовані жири – не одне й те саме. Трансжири дійсно утворюються як побічний продукт реакції гідрогенізації, проте це стосується процесу так званої часткової гідрогенізації. 

При повній гідрогенізації утворення трансжирів менше 2% від усього жиру, що не перевищує рекомендації ВООЗ по споживанню трансжирів, адже повністю виключити їх з раціону сучаної людини неможливо. Адже наприклад трансжири з природних джерел таких як м'ясо і молочні продукти складають до 6-8% від загального жиру в продукті. 

Важливою особливістю західних товарів є і неупереджена нутріціологічна оцінка, яка ґрунтується на рекомендаціях Всесвітньої Організації Охорони здоров'я з профілактики хронічних неінфекційних захворювань і крім трансжирів враховує також енергетичну цінність, вміст солі, цукру і насичених жирів в продукті. Слідкувати за калоріями та вмістом цукру дуже важливо, але не менш важливо і отримувати достовірну інформацію про її вміст на упаковці. Західні виробники зазвичай більш відповідально ставляться до цього процесу. 

Тому можливо є сенсе придбати для споживання трохи дорожчий, але значно якісніший продукт. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентський «Рошен» - у світових лідерах виробників солодощів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити