image
 |  2 15 Червня 2018 | 08:25

У Естонії штраф за порушення мовних вимог може зрости до 6400 євро

У парламенті Естонії (Рійгікогу) зареєстровали законопроект про внесення поправки в Закон про мову, яка передбачає десятикратне підвищення штрафу за порушення вимог до знання естонської мови.
Про це 15 червня 2018 року повідомляє сайт «Європейська правда» з посиланням на «ERR».
Законопроект ініціювали депутати від чотирьох партій: Тармо Круузімяе і Прійт Сибул («Вітчизна»), Яак Мадісон і Хенн Пиллуаас (EKRE), Мадіс Міллінг та Ігор Грязин (Партія реформ), а також Яанус Карилайд і Мярт Сультс (представник Центристської партії, яка відхрещується від законопроекту).
Згідно з законопроектом, штраф за порушення мовних вимог повинен підвищитися з нинішніх 640 до 6400 євро.
У пояснювальній записці зазначається, що поправка поліпшить виконання Закону про мову, мотивуючи керівників установ і підприємств активніше займатися навчанням працівників естонському мови, а також підвищить результативність нагляду з боку Мовної інспекції.
На зустрічі з представником Мовної інспекції спільно відзначили, що сьогоднішні заходи прописаний у статті 32 даного закону максимальний штраф в 640 євро - відстали від часу, - йдеться в документі.

Коментуючи цю ініціативу, Тармо Круузімяе послався на проблеми, що регулярно виникають з обслуговуванням естонською мовою на підприємствах громадського харчування, в громадському транспорті, підприємствах сфери обслуговування і в місцях, де естонці становлять меншість населення.
Оскільки проблема має широкий характер і санкції з боку Мовної інспекції поки не дали бажаного результату, Закон про мову необхідно посилити, - заявив член «Вітчизни», навівши статистику перевірок Мовної інспекції в декількох магазинах «Maxima» в Таллінні, за результатами яких більшості продавців було винесено припис про здачу іспиту на знання естонської мови.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити