image
 |  0 11 Травня 2021 | 09:04

У Гданську урочисто відкрили сквер імені українського генерала УНР Марка Безручка (ВІДЕО, ФОТО)

У неділю, 9 травня, на розі вулиць Оброньцув Вестерплатте та Карпув у мікрорайоні Оліва відкрили сквер на честь генерала Армії УНР Марка Безручка.

Як пoвідoмляє «Yavp.pl», в урочистостях взяли участь співробітники консульства України в Гданську, представники посольства України в Польщі, президент Гданська Алєксандра Дулькєвіч, члени української громади в Гданську.

Відкриття скверу стало символічним, оскільки у травні 1920 року об'єднані військові сили Армії УНР та Війська Польського завдали вирішального удару Червоній армії під Києвом. Після цього 9 травня відбувся їхній спільний військовий парад на столичному Хрещатику.

У щойно відкритому сквері висадили також кущ калини на знак польсько-української дружби.

Нагадаємо, міська рада Гданська проголосувала за присвоєння одному зі скверів у місті ім'я генерала УНР Марка Безручка 26 листопада 2020 року.

Таким чином Гданськ долучився до Вроцлава, Варшави та Кошаліна, де раніше вшанували українського військового діяча. У Варшаві в серпні 2020 року на честь Марка Безручка назвали сквер в мікрорайоні Воля. У Кошаліні в жовтні 2020 року його ім'ям також назвали один зі скверів. А у Вроцлаві ім'я Марка Безручка з червня 2018 року носить одне з міських ронд.

Марко Безручко (1883-1944) - український військовий діяч, генерал-хорунжий Армії УНР, творець і один із командирів так званого “Дива на Віслі” - військової операції з відбиття наступу російсько-більшовицьких окупантів під Варшавою, яка врятувала незалежність Польщі в 1920 році. Похований на православному цвинтарі на варшавській Волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 15 травня у Польщі – без масок на свіжому повітрі. Є розпорядження і ряд нюансів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити