image
 |  0 26 Травня 2022 | 11:21

У глави “Альфа-банку” Петра Авена в Британії пройшов обшук у справі про обхід санкцій

Близько 30 британських правоохоронців провели обшук у будинку співвласника Альфа-Банку Петра Авена, повідомляє Bloomberg. Він проходить у кримінальній справі щодо порушення санкційного режиму. Це перша така справа, порушена щодо російських фізичних чи юридичних осіб у Великій Британії, пише The Insider.

Авену належить особняк Ingliston House у Вірджинія-Уотер у графстві Суррей. Цей об'єкт нерухомості оцінюється в понад $10 млн. Авен також говорив, що його сім'я володіє квартирою з двома спальнями та студією у центрі Лондона.

Під час обшуку у мільярдера конфіскували 30 тисяч фунтів стерлінгів готівкою (майже $38 тисяч). Звинувачення йому поки що не пред'явлено. На вересень призначено допит, на якому Авен повинен буде відповісти на запитання слідчих про перекази коштів, отримані пов'язаною з ним компанією після 24 лютого, коли почалося російське вторгнення в Україну.

Ця компанія управляє нерухомістю Авена. Отримані гроші були використані для покриття експлуатаційних витрат, кажуть співрозмовники Bloomberg. Слідчі також планують встановити, чи сприяв громадянин Великої Британії, який працює в цій компанії, порушенню санкцій.

У Національному агентстві боротьби зі злочинністю Британії заявили, що не підтверджують і не заперечують факт розслідування.

Стосовно Авена британська влада порушила кримінальну справу. Правоохоронні органи запідозрили, що росіянин «живе не за коштами» і витрачає набагато більше 2,5 тисяч фунтів стерлінгів на місяць, тим самим порушуючи санкції.

У списки санкцій Великої Британії Авен потрапив невдовзі після початку російського вторгнення в Україну – 28 лютого.

Наприкінці березня в інтерв'ю Financial Times Авен заявив, що не планує залишати Британію, оскільки побоюється, що йому закриють дорогу назад до Лондона. При цьому мільярдер скаржився на те, що через санкції не може задовольнити навіть побутові потреби.

 “Наш бізнес повністю зруйнований. Все, що ми будували 30 років, повністю зруйновано. І ми змушені якось почати нове життя. Чи дозволять мені найняти прибиральницю чи водія? Я не вожу машину… Можливо, моя падчерка водитиме. Ми не розуміємо, як вижити», – сказав він.

Авен також відкинув свою близькість до Кремля та зазначив, що санкції проти росіян не матимуть впливу на путіна.

«Дуже дивно опинитися під санкціями лише тому, що ти зустрічаєшся із президентом. Ми намагалися бути абсолютно поза політикою. З путіним я представляв «Альфа-груп», а не себе», – запевнив він.

Bloomberg оцінює статки Авена в $5,3 млрд.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити