image
 |  4 28 Травня 2018 | 05:17

У Грушовичах є щонайменше три поховання вояків УПА, - В’ятрович

Раніше в ІНП Польщі заявили, що під зруйнованим пам'ятником у Грушовичах найімовірніше немає могил бійців УПА.


Про це 27 травня 2018 року повідомляє сайт «ZAXID.NET».
Директор українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявив, що інформація польських колег про відсутність могил бійців Української повстанської армії на кладовищі у Грушовичах не є правдивою. Про це він написав на своїй сторінці Facebook.
За його словами, український спостерігач, секретар державної комісії з питань увічнення пам'яті учасників АТО Святослав Шеремета повідомив, що серед 18 поховань є щонайменше три поховання воїнів УПА.
Це підтверджують спогади очевидців, архівні дані, характер та глибина поховань, супровідний матеріал. Підтверджуються свідчення та спогади, що воїнів УПА підзахоронювали переважно вночі до цивільних поховань, – повідомив Шеремета у Facebook.


Представник української делегації наголосив, що зруйнований пам’ятник УПА у Грушовичах був надмогильним, а не символічним, як вважає Польща.
Як раніше повідомляв ZAXID.NET, 27 квітня 2017 року з ініціативи місцевої влади у Грушовичах знесли пам’ятний хрест на могилі вояків УПА. Війт ґміни Стубно, до якої належать Грушовичі, Януш Слабіцький заявив тоді, що під пам'ятником воякам УПА немає жодних поховань. Це начебто й стало формальною підставою демонтажу меморіалу. Після цього Україна наклала мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт щодо польських жертв.
Пам’ятник воякам УПА на цвинтарі у Грушовичах звели у жовтні 1994 року. Пам'ятник неодноразово нищили вандали, але силами українців у Польщі монумент відновлювали.
Розкопки на місці пам'ятника тривали впродовж 24-26 травня. Як повідомили місцеві ЗМІ, в Інституті нацпам'яті Польщі стверджували, що проведені дослідження судово-медичної експертизи не дають підстав визнати, що на місці демонтованого пам’ятника в честь УПА є колективні або одиночні могили членів українського військового формування.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити