image
 |  5 28 Жовтня 2023 | 19:49

У ХАМАС є запаси палива, боєприпасів, їжі та медикаментів на три-чотири місяці - NYT

Угруповання терористів ХАМАС, чисельність якого оцінюють у 35−40 тисяч осіб, імовірно, зробило запаси пального, боєприпасів, їжі, води та медикаментів на три-чотири місяці, повідомляє New York Times із посиланням на неназваних представників влади арабських і західних країн.

«Офіційні особи кажуть, що у ХАМАС є сотні тисяч галонів пального для транспорту і ракет, схрони з боєприпасами, вибухівка і матеріали для її виробництва, склади з їжею, водою і медикаментами. Високопоставлений представник влади Лівану зазначив, що в угруповання ХАМАС, чисельність бійців якого оцінюють у 35−40 тис. осіб, є запаси на три-чотири місяці боїв, без необхідності їх поповнювати», — сказано в матеріалі.

Арабські та західні чиновники, які описували ситуацію з поставками ХАМАС, говорили на умовах анонімності, попередивши NYT, що точні подробиці про запаси ХАМАС отримати складно.

Хоча двомільйонне населення сектору Газа відчуває нестачу їжі та води, ХАМАС все ще має можливість продовжувати вести війну.

«Оскільки жителі Гази зіткнулися з гуманітарною катастрофою, запаси ХАМАС викликають питання про те, яку відповідальність він несе перед цивільним населенням, якщо така є», — наголошує видання.

Уряд, яким ХАМАС керує в секторі Гази, заявляє, що в нього є аварійний запас палива, який швидко виснажується. «Лікарні, машини швидкої допомоги, пожежні машини і вантажівки цивільної оборони використовують урядовий аварійний запас пального», — заявив Салама Маруф, керівник урядового медіаофісу в секторі Гази.

«Але ці запаси палива відокремлені від тих 211−264 тисяч галонів (798 тисяч — близько 1 млн літрів — ред.) бензину і дизельного пального, які, за словами ізраїльських військових, є в ХАМАС, і набагато менші за них», — пише NYT.

У ще одному матеріалі NYT йдеться про те, що систему тунелів ХАМАС будували десятиліттями, і місцеві жителі називають її «нижньою Газою» або «метро». Лідер ХАМАС у секторі Гази Ях’я Сінвар заявляв у 2021 році, що в Газі є 310 миль (близько 500 км) тунелів.

Деякі з тунелів були побудовані з використанням механічного обладнання, але тунелі, які, як вважають, ХАМАС використовує як стартовий майданчик для атак на Ізраїль, вириті вручну або за допомогою лопат.

За словами експертів, зазвичай тунелі, якими пересуваються бойовики ХАМАС, мають висоту приблизно шість із половиною футів (приблизно 2 м) і ширину три фути (приблизно 0,9 м), часто в них встановлені розтяжки.

За даними ізраїльських військових, тунелі коштували ХАМАС приблизно в 3 мільйони доларів кожен. Деякі з них побудовані з бетонних блоків і заліза і мають медичні приміщення для надання допомоги пораненим бійцям. В інших є місця на глибині 130 футів під землею, де люди можуть ховатися місяцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські військові розстрілюють солдатів, які відступають

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити