image
 |  4 9 Травня 2021 | 23:01

У Ківерцях влада продовжує радянські традиції? (ФОТО)

У Ківерцях міська влада заохочує продовжувати радянські традиції по побілці дерев та бордюрів. В Луцьку міська влада закликала мешканців не білити в дерева та бордюри у дворах.

Щороку навесні на вулицях та у дворах наших міст відбувається масова побілка всього, до чого зможе дотягнутися рука комунальників — від стовбурів дерев та бордюрів до декоративного каміння, парканів та стін технічних споруд. Ця традиція, що є відлунням показового наведення порядку радянських часів, продовжує існувати і зараз.

У Ківерцях влада ставить в приклад жителів, які побілили дерева та бордюри.

«Хочемо відзначити громадян, що проживають на вулиці Ціолковського. Жителі даної вулиці, всіх вікових категорій - від дошкільнят до людей похилого віку на передодні Великодніх свят вже декілька днів підряд підмітають, здійснюють побілку бордюру та дерев своєї вулиці», - йдеться на сайті ради.

«Охайна і чиста громада – обов’язок кожного з нас, закликаємо усіх мешканців долучитися до прибирання, підтримувати належний стан територій загального користування поруч з індивідуальними будинками та цінувати щоденну працю комунальників громади», - Ківерцівський сайт місцевого самоврядування.

До слова, традиція білити дерева та елементи благоустрою йде корінням у часи Радянського Союзу. За одною з теорій, з'явилася вона в радянській армії як необхідність для позначення шляху для руху техніки у темний час доби, але поступово стала інструментом впровадження формальної краси та показового порядку, а також як спосіб чимось зайняти людей.

Сучасне українське законодавство однозначно визнає цю практику неприйнятною — із 2006 року існує пряма заборона білити дерева та малі архітектурні форми (МАФ).

Правила Утримання зелених насаджень у населених пунктах України

9.1.17. Забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми.

“Ця побілка навесні нікому не потрібна. З точки зору захисту від морозів, шкідників, хвороб на корі, — це має сенс робити щодо садових дерев з настанням морозів чи відлиги. Побілка відбиває сонячні промені під час морозів. Якщо кора не побілена, кора там може нагріватися до +30 градусів за Цельсієм. А з тіньового боку буде мінус 20. І кору просто розриває”, — розповідає кандидат сільгоспнаук та колишній агроном Олексій Меншиков.

Отож, побілка дерев комунальниками - це показуха та традиця, яка тримається в певних осіб ще з радянських часів. Сподіваємось, що молодий міський голова Олександр Ковальчук зробить висновнки на майбутнє.

         

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити