image
 |  0 25 Березня 2018 | 05:49

У Києві створили рух за незалежність окупованих Росією республік Поволжя

У Києві відбулася прес-конференція представників корінних народів Поволжя, на якій було оголошено про створення громадського руху "Вільний Ідель-Урал", що ставить перед собою за мету здобуття реального суверенітету республіками Татарстан, Башкортостан, Чувашія, Удмуртія, Марій-Ел і Мордовія.
Про це повідомляє "Еспрессо" із посиланням на портал After Empire.
Відкрив прес-конференцію колишній російський політичний в'язень Рафіс Кашапов, який провів три роки в ув'язненні за критику російської агресії щодо України.
Кашапов - відомий у Татарстані політичний і громадський діяч. На батьківщині він неодноразово зазнавав переслідувань за свої переконання.
Політик вважає, що Татарстан повинен відновити статус суверенної держави і повернутися до Конституції Республіки Татарстан 1992 року.
"З приходом до влади Володимира Путіна федеральний центр перестав сприймати Татарстан як рівноправного партнера. Почався процес перетворення Татарстану в російську колонію. Парламент республіки примусили змінити Конституцію, прибрати всі статті, пов'язані з економічним і політичним суверенітетом. Аналогічні заходи були застосовані в відношення всіх республік Ідель-Уралу - не тільки до Татарстану, але і до Башкортостану, Чувашії, Удмуртії, Марій-Ел і Мордовії", - пояснив Кашапов.

Ветеран сучасної російсько-української війни Боляень Сіресь, який очолює в Україні суспільство "Ерзянь Вал", своєю чергою звинуватив Москву в тому, що вона не тільки викачує з Ідель-Урал ресурси, використовуючи її територію як сировинний придаток, а й проводить по відношенню до корінних народів політику агресивної русифікації:
"Ані Татарстан, ані якась інша республіка регіону не зможе самостійно захистити себе від тиску Москви. Саме тому ми закликаємо наших співвітчизників до солідарності і об'єднання в громадський рух "Вільний Ідель-Урал", що ставить собі за мету набуття реального суверенітету республіками Татарстан, Башкортостан, Чувашія, Удмуртія, Марій-Ел і Ерзяно-Мокшанія (Мордовія). Прийнятною для нас моделлю є створення інтеграційного союзу суверенних республік, з спільним кордоном, спільним економічним простором, колективною системою безпеки".

Засновники руху звернулися до своїх земляків-співвітчизників із закликом долучатись до обговорення принципів і ідеології нового об'єднання.
Одночасно організатори заходу пообіцяли найближчим часом розпочати міжнародну кампанію на підтримку національних активістів і організацій корінних народів, переслідуваних Москвою.
Конференція відбулася 21 березня 2018 року.
З української сторони у зустрічі брав участь політолог Ростислав Мартинюк.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити