image
 |  4 22 Січня 2020 | 08:48

У Ковельському історичному музеї представили матеріали про діяльність Синьожупанної дивізії

До Дня Соборності України в історичному музеї представлено тематичні матеріали про діяльність Синьожупанної дивізії Армії УНР.

Про це повідомили на сайті Ковельського міськвиконкому.

Крізь призму світлин і документів простежується історичний вклад Волині у розвиток Української армії.

У роки Української революції місцем формування синьожупанної дивізії було вибране місто Ковель, куди 17 лютого 1918 року виїхали перші добровольці. Однак, розташувати багатотисячну формацію в прифронтовому Ковелі виявилось непросто.

У місті знаходились штаби різних військових з’єднань, офіси організацій, що обслуговували фронт та залізницю. В районі «Горки» діяв аеродром.

Ситуація змінилася після підписання Брестського миру. На залишеній німецькими військами інфраструктурі в с. Голоби формування синьожупанної дивізії набрало повного розмаху. Частина керівництва синьожупанників разом зі службами забезпечення залишалися у Ковелі.

У музеї експонуються фото синьожупанників біля ковельського залізничного вокзалу навесні 1918 року, а також на вул. Холмській (нині Левицького).

Також можна побачити копії документів УНР і видання Сергія Лиса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кажуть, що нічого не змінилося: як ремонтувли дороги на Волині століття тому? (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити