image
 |  13 21 Березня 2024 | 12:51

У Ковельському районі виявили африканську чуму

У Ковельському районі виявили випадок африканської чуми серед диких свиней (АЧС). Про це інформує Держпродспоживслужба Волинської області.

Подія трапилася у Буцинському лісництві Філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України», - пише ВолиньUA.

З метою запобігання поширення збудника АЧС на території району, 18 березня у Ковельській РДА відбулось позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії за участю керівника та спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

14 березня 2024 року при обході лісових угідь єгерем Філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» було виявлено два трупи диких свиней в Буцинському лісництві кв. 54, виділ 10, урочище «Тополя». Для обстеження території оперативно виїхала комісія, яка встановила факт виявлення двох трупів диких свиноматок. Місце загибелі тварин розташоване за 3,7 км від села Синове. Цього ж дня було проведено розтин трупів та відбір патологічного матеріалу. Після проведення розтину трупи тварин захоронено. Проведено вимушену дезінфекцію місця загибелі тварин.

Відібрані проби було направлено в ДУ Волинську регіональну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Відповідно до експертного висновку Волинської регіональної державної лабораторії від 16.03.2024 року у пробах біоматеріалу було встановлено діагноз – африканська чума свиней.

Станом на 18 березня спеціалісти ветеринарної медицини Ковельського району Старовижівського відділу здійснюють подвірне обстеження свинопоголів’я в населених пунктах, які увійшли в карантинну зону.

Паралельно користувачі мисливських угідь проводять обстеження території на виявлення хворих та загиблих тварин. Станом на сьогодні фактів хворих та загиблих тварин не виявлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал на Волині: московський священник побив настоятеля храму ПЦУ

За результатами позачергового засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ковельській районній державній адміністрації вирішено визнати неблагополучним пунктом щодо африканської чуми свиней (далі АЧС) – територію Філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» Буцинське лісництво (епізоотичне вогнище квартал 54 виділ 10 ур. «Тополя»).

Встановлено зону захисту – територію, в радіусі до 3 км навколо неблагополучного пункту мисливських угідь території Філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» Буцинського лісництва.

Встановлено зону спостереження - територію в радіусі 10 км від зовнішніх меж зони захисту – населені пункти - с.Синове, с.Соколище, с.Шкроби.

Затверджено «План заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання».

З метою локакалізації та ліквідації спалаху африканської чуми лісівникам доручено встановити чисельність диких кабанів на території Філії «Ковельське лісове господарство» ДП «Ліси України» Буцинське лісництво квартал 54 виділ 10 ур. «Тополя» та проводити щоденний обхід території.

Населення та власників тварин попереджено про небезпеку африканської чуми свиней та заходи біозахисту приватних господарств та підприємств діяльність яких пов’язана з вирощуванням та обігом свиней.

Карантин з неблагополучного пункту буде знято за рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ковельській РДА не раніше ніж через 40 днів після проведення всіх заходів згідно «Плану заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити