image
 |  403 10 Травня 2024 | 20:44

У лікарні на Волині провели унікальну операцію

Завідувач хірургічного відділення Любомир Дмитрович Валіхновський розповів, що операція з ендопротезування суглобів – серйозне втручання в роботу організму. Це одна з найскладніших операцій в ортопедії, яка вимагає високопрофесійного підходу, та досвіду медиків. І тут турійчани досягли успіху.

Про це пише Турійська громада: сьогодення, пише ВолиньЮА. 

«У нашу лікарню тепер звертаються пацієнти з усієї Волині і не тільки. У минулому році турійські лікарі провели 9 ендопротезувань кульшових суглобів пацієнтам, а в нинішньому – вже 7», – розповів Любомир Валіхновський.

Результати задовільні, практично відразу на другий день після операції хворі стають на ноги, а після курсу реабілітації, що триває місяць–півтора відмовляються від допоміжних засобів пересування.

З його слів, у зоні ризику з подібними проблемами – переважно жінки, віком 65–75 років, але є набагато старші хворі, які не бояться йти на операцію. Досить часті випадки, коли необхідна заміна двох суглобів, тож пацієнти звертаються через певний час повторно. І їдуть у Турійську лікарню навіть з Ковеля.

На Волині практикують аналогічні операції в обласному центрі Луцьку і ще в кількох ліканях райцентрів.

Літня пацієнтка, яка звернулася із проблемою колінного суглоба, жителька села Крать нині Оваднівської громади Володимирського району.

Вона мала четверту стадію деформуючого артозу із руйнуванням суглобової поверхні та менісків лівого коліна. Нога викривилася, вже кілька років жінка пересувалася за допомогою „ходунів».

В ході операції лікарі замінили її спрацьований колінний суглоб на протез. Була використана українська система для ендопротезування ReNova, створена за американськими технологіями. Виробництва Україна-Англія-КНР. Вартість такого протеза для пацієнтки становила 77 тисяч гривень.

Лікар-травматолог Іван Володимирович Савка, який в команді оперучих медиків був практично першою скрипкою, розповів, що технологічно операція була дуже складною, перед тим треба було розібратись, як застосовувати різні специфічні інструменти, їх нараховувалось аж чотири ящики.

Тривало операційне втручання три години. Потрібно було все підрівняти й підтасувати так, щоб розмістити імплант, як природній суглоб.

Тож в операційній, окрім Івана Савки, злагоджено працювала ціла бригада у складі хірургів Любомира Валіхновського, Максима Дуди, сестер медичних Ольги Ковальчук, Ганни Ващук. Анестезію забезпечували Сергій Маковецький та Роман Підгайний.

Після семи днів, проведених у лікарні, пацієнтка повернулася додому. На другий день після операції вона вже спиналась на ногу. Залишилось зняти шви й провести післяопераційну реабілітацію. Можливо, у майбутньому їй доведеться замінити й правий колінний суглоб, де є аналогічні проблеми.

Відчувши реальні зміни стану свого здоров’я пацієнтка від душі написала медикам, які їй допомогли, щирі слова вдячності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий з Волині одружився зі своєю коханою

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити