image
 |  7 1 Грудня 2022 | 12:21

У Литві почали демонтаж найбільшого меморіалу радянським військам

Муніципалітет Вільнюса розпочав роботи з демонтажу радянських скульптур на Антакальніському цвинтарі, які раніше блокувались рішенням комітету ООН з прав людини.

Про це оголосив мер Вільнюса Ремігіюс Шимашюс у середу, йдеться в публікації LRT.

Як очікується, роботи можуть тривати близько трьох тижнів.

"Стели Антакальніського кладовища не обвалаться так виразно, як (обвалився) нещодавно найбільший радянський пам'ятник у Ризі. Як і планувалося, стели зніматимуть організовано, окремими сегментами, і це може зайняти до трьох тижнів", - сказав мер.

"На жаль, ці роботи довелося відкласти через рішення комітету ООН з прав людини, але день старту вже настав", - додав він.

Передбачалося, що скульптури вдасться демонтувати раніше. Проте минулого вівторка Міністерство юстиції повідомило, що комітет з прав людини ООН залишив чинною тимчасову охорону скульптур, розташованих на Антакальніському кладовищі в столиці, тим самим формально перешкоджаючи їх демонтажу столичною владою.

Про тимчасові заходи комітет просили заявники, які представилися "етнічними росіянами".

Скульптури демонтують попри рішення комітету ООН. Мін'юст і мерія стверджують, що комітет був введений в оману доводами згаданих осіб про те, що пам'ятник буде спаплюжений, а останки, які розташовані поруч, перепоховані.

Самоврядування обіцяє передати зняті скульптури Національному музею Литви.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити