image
 |  4 2 Травня 2018 | 09:57

У Луцьку можуть обмежити використання поліетиленових пакетів

У Луцькій міськраді зареєстрований проект рішення «Про обмеження використання поліетиленових пакетів в магазинах та точках продажу товарів».
Про це 02 травня 2018 року інформує власкор «ВолиньUA».
Як йдеться у пояснювальній записці до проекту рішення, поліетиленові пакети є серйозною проблемою для навколишнього середовища. Ситуація навколо полімерних пакетів, яка склалася на сьогодні в Україні, унеможливлює забезпечення належного стану благоустрою та екологічної безпеки.
Екологічна проблема, пов’язана із використанням та утилізацією пакетів одноразового використання, що виготовляються повністю чи частково із полімерів не є новою та потребує негайного правового регулювання. При горінні вищезгаданих сполук виділяється велика кількість токсичних речовин. Що здійснює негативний вплив на здоров’я людини: порушення імунної системи, зниження репродуктивної функції, підвищення ризиків онкологічних захворювань, тощо. Окрім цього, такі вироби  завдають невиправної шкоди навколишньому природному середовищу: засмічення населених пунктів, узбічь доріг, лісів, земель, поверхневих та підземних вод, моря, загибелі представників тваринного світу тощо, - зазначено у пояснювальній записці.

Проектом рішення передбачається:

  1. Схвалити та направити звернення до Верховної Ради України щодо вирішення питання заборони на законодавчому рівні використання поліетиленових пакетів в магазинах та точках продажу товарів (звернення додається).

  2. Рекомендувати суб’єктам господарювання сфери торгівлі пропонувати покупцям альтернативу використанню одноразових поліетиленових пакетів – біологічні полімерні чи паперові пакети, багаторазові торбини тощо.

  3. Відділу інформаційної роботи міської ради спільно з відділом екології, департаментом житлово-комунального господарства, департаментом муніципальної варти, управлінням розвитку підприємництва та реклами міської ради організувати роботу з місцевими засобами масової інформації щодо висвітлення інформації про шкідливість пластикової тари та упаковки для довкілля і доцільність обмеження її використання в побуті, методи вилучення із сміттєвої маси і утилізації одноразової поліетиленової тари, переваги використання еко-безпечних пакувальних матеріалів.

  4. Управлінню освіти міської ради організовувати інформаційно-просвітницьку роботу в школах та дошкільних навчальних закладах міста щодо негативного впливу на довкілля від використання синтетичних пакувальних матеріалів, переваг використання еко-безпечної тари.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити