image
 |  0 21 Січня 2020 | 15:01

У Луцькій міськраді хочуть заборонити розміщувати тютюнові вироби у вітринах магазинів

Сесія Луцької міськради розгляне звернення до Верховної Ради та народних депутатів з Волині щодо внесення змін до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Відповідний проєкт звернення був підтриманий постійною комісією Луцької міськради з питань законності.

У зверненні наголошується, що депутати Луцької міської ради глибоко стурбовані незадовільним рівнем захисту здоров’я людини, особливо дітей та молоді, внаслідок паління тютюнових виробів. Дослідження свідчать, що в Україні щоденно курить більш 12,2% учнівської молоді у віці 15-17 років. Це кожен 8-й старшокласник.

"Тютюнові корпорації свідомо розміщують пачки сигарет у вітринах магазинів на спеціальному фоні, використовуючи яскраві дизайнерські рішення, аби привертати увагу не лише активних споживачів їхньої продукції, але й потенційних споживачів. Так звана «спеціальна викладка» сигарет систематично оновлюється, щоб привертати увагу споживачів та спонукати їх до куріння. Це є формою стимулювання куріння, яка спрямована передусім на дітей та молодь, для яких тютюнова продукція перетворюється на спокусливий та привабливий для вживання товар та які є найбільш вразливими для зовнішнього стимулювання. Ще одним підтвердженням рекламного впливу тютюнової викладки є дослідження, відповідно до якого 72% громадян сприймають викладку вітрин точок продажу як рекламний спосіб привертання уваги до сигарет. Разом з цим, заборону розміщення сигарет у вітринах магазинів та кіосків підтримують 68% громадян України".

Як зазначено у документі, заборона видимого розміщення пачок тютюнових виробів, як спосіб зниження рівня куріння та стимулів до куріння, діє в низці країн, таких як: Велика Британія, Австралія, Канада, Норвегія, Фінляндія, Ірландія, Ісландія, Нова Зеландія, Таїланд, Панама, Кенія, Непал, Хорватія, Словенія, Панама, Білорусь та інші та довела свою ефективність.

У зв'язку з цим пропонується у встановленому законодавством порядку внести відповідні зміни до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», якими заборонити розміщення тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для нагрівання тютюнових виробів та кальянів; упаковок тютюнових виробів; заправних контейнерів (картриджів) електронних сигарет у місцях роздрібної торгівлі таким чином, щоб вони були видимі поза межами місця роздрібної торгівлі або споживачем всередині місця роздрібної торгівлі, за виключенням показу штатним працівником чи власником торгівельного закладу конкретного тютюнового виробу окремому споживачеві старше 18 років на його вимогу.

Читайте також: У Луцькій міськраді розглянуть звернення щодо неприйнятності космічного розміру грошової застави на місцевих виборах

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити