image
 |  4 5 Грудня 2018 | 18:43

У Луцькому супермаркеті неповнолітню тримали в підсобці через підозру в крадіжці

В луцькому супермаркеті «Сім23», який знаходиться на перетині вулиці Лесі Українки та Театрального майдану, працівники затримали неповнолітню, яка буцімто вкрала якийсь товар. 

Про це на свої сторінці у Фейсбук написав лучанин Олексій Кушнєр. 

З його слів, він обідав на Театральному Майдані в закладі «Сім23», де сталася неприємна ситуація:

«Біля мене стояли неповнолітні діти, телефонували своїм батькам і розповідали, що якийсь невідомий чоловік не у формі забрав їхню подругу у підсобне приміщення, бо ніби то вона «вкрала» у супермаркеті якусь річ». 

Чоловік говорить, що він пішов в те приміщення, де чоловік та жінка (не у формі, без будь-яких розпізнавальних знаків) тримали цю дівчину, вони сказали, що уже зателефонували її батькам. Натомість він викликав поліцію, адже, як наголошує Олексій Кушнєр, зараз трапляється дуже багато випадків, коли охоронці супермаркетів порушують закон, обмежуючи права неповнолітніх. 

«Просто завели неповнолітню дівчину у підсобне приміщення магазину. Неповнолітню дитину у підсобне приміщення! На жаль, поліцейські не захотіли проводити ніяких дій щодо охорони, не роз’яснили працівникам супермаркету, що вони вчинили не правильно та взагалі не побачили у діях охоронців ніяких ознак правопорушень. Ніхто не відбирав ніяких пояснень. Просто пішли», – каже лучанин, якого дуже обурила ця ситуація. 

«Тобто тепер щоразу, коли чиясь дитина підпаде під підозру про вчинення крадіжки, якийсь дядько без ніяких представлень може забрати дитину до підсобного приміщення? Це взагалі як? А поліція не побачить у цьому нічого такого?

На жаль, зараз присутня тенденція щодо порушення прав неповнолітніх працівниками супермаркетів», – стверджує чоловік. 

Інформаційне агентство Волинські Новини, своєю чергою, звернулося до адвоката Олега Огородника, аби дізнатися, чи взагалі мають право охоронці чи працівники супермаркетів когось затримувати, якщо в них є підозра у вчиненні крадіжки. 

«Охоронці одразу б мали викликати, батьків, поліцію, однак не закривати її в підсобці та не позбавляти її волі. Можливо, охоронці не знали, чи дівчинка є повнолітньою, але вести в підсобне приміщення, закривати і невідомо що там робити, також не можна. Це незаконно, тим більше, якщо це неповнолітня дитина», – наголошує юрист. 

З його слів, поліція повинна встановити особу, якщо ця дівчинка виявилася б неповнолітньою, то потрібно було викликати батьків. Зокрема, поліція б мала прийняти заяву про вчинення злочину, відвезти підозрювану особу до слідчого, який відібрав би пояснення, однак неповнолітню не мають права допитувати без батьків, педагога чи психолога, адже так вимагає законодавство. 

Олег Огородник каже, що охоронці супермаркету мають право затримувати відвідувачів, якщо вони підозрюють когось у злочині. 

«Якщо людина, на їхній погляд, вчинила злочин, то охоронці мають право її затримати. Відповідно до КПК будь-яка людина може затримувати іншу, якщо та підозрюється в злочині, до виклику поліції. Але потрібно розмежовувати, що таке затримання і фактично незаконне позбавлення волі. Якщо людину ведуть і десь закривають та залишають – то це є позбавленням волі», – резюмує адвокат. 

 Речниця патрульної поліції Луцька Ольга Бузулук прокоментувала інцидент: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині затримали чоловіка, який вкрав 15 велосипедів 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити