image
 |  2 15 Січня 2021 | 14:37

У Луцькраді прокоментували руйнацію історичної пам'ятки у центрі міста

Начальник відділу охорони культурної спадщини Луцька розповів про стан історичної пам'ятки, яку ледве не зруйнували будівельники по вулиці Сенаторки Левчанівської.

Про це написав Олександр Котис на сторінці у facebook.

"Декілька тез про ситуацію натепер на вулиці Сенаторки Левчанівської, 5, яка сталася в останні дні грудня. 

- різьблену підбалконну плиту, яка становить найбільшу архітектурно-історичну цінність, вже не чіпатимуть. Вона залишається неушкодженою.

- подальшого втручання в фасад не буде.

- нижні бічні "тумби" з декоративними білими трикутниками відновили, нехай і формально.

- з власником підписано охоронний договір, де прописана його відповідальність за самовільні дії і необхідні кроки у випадку подальших перепланувань. Нагадаю, охоронний договір - це обов'язкова умова, затверджена Кабінетом Міністрів для всіх користувачів та власників (щойно виявлених) пам'яток. Із трьох власників у цьому будинку договір підписано із двома, із третім ще в процесі.

- повертати мурування стіни до попередньої конфігурації немає сенсу, оскільки під час розбирання вдалося чітко встановити, що вона є радянською, не відповідає автентичній ширині вітринного отвору, а також вдалося встановити конфігурацію первинного отвору. Ширина, яка зараз є, відповідає первинній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лучани створюють на газонах звалища (ФОТО)

- водночас це не вичерпує справи, адже над ситуацією ще працює поліція та відділ державного архбудконтролю. Юридичний департамент розглядає можливість судового позову.

З цього всього хочу зробити важливе зауваження. Попри постійний контакт, який встановлює відділ охорони культурної спадщини з власниками/користувачами пам'яток, вони часто ігнорують свої законні обов'язки. Витрачається багато коштів на листування/інформування користувачів, але з різних причин нові власники не завжди знають, що саме вони використовують. Для того, щоб не гадати в кожному випадку, давайте домовимося: якщо ви живете, працюєте, використовуєте якусь будівлю в центральній частині міста (грубо від замку до 5 школи) і хочете зробити якесь втручання в фасад, навіть якщо це просте пофарбування, ДАЙТЕ ЗНАТИ. Проконсультуйтеся, подзвоніть, запитайте заздалегідь! Це безкоштовно і недовго. Краще витратити 5 хв, щоб уникнути можливих майбутніх проблем", - написав посадовець.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити