image
 |  0 14 Травня 2019 | 17:28

У Луцьку активісти завадили ремонту світлофорів за найвищими цінами

У Луцьку активісти завадили ремонту світлофорів за найвищою ціною.

Про це пише Громадське Волині.

Виконком Луцької міської ради замовив послуги із ремонту світлофорних об’єктів на понад 13 мільйонів гривень.

Інформація про закупівлю розміщена на PROZORRO. Закупівля ремонтних робіт проводилась у рамках проекту «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма і Луцька» за програмою транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна.За ці кошти планували відремонтувати понад 40 світлофорних об’єктів у Луцьку.

На конкурс надійшло три пропозиції, найдорожчою з яких виявилась пропозиція комунального підприємства «Луцьксвітло». Дві дешевші пропозиції надали київські підприємства:

Під час проведення аукціону пропозиція комунального підприємства знизилась лише на 1700 гривень. В той час як конкуренти знизили ціну на понад 2 мільйони гривень. Тож переможцем аукціону стала найдешевша пропозиція ТзОВ «Росток –ЕЛЕКОМ» – 10 899 000 гривень.

Втім, економічно вигідна пропозиція не підійшла тендерному комітету Луцької міської ради і він відхилив її через невідповідності вимогам. Зокрема, причиною відхилення тендерний комітет вказує те, що «…у проекті договору учасник зазначив, що заробітна плата відповідає середньому розряду складності робіт і становить 7 000 гривень, а в розрахунках заробітна плата зазначена у сумі 3590 гривень».

Це, на думку тендерного комітету, не відповідає умовам договору і тягне за собою зміну розрахунку ціни тендерної пропозиції – зазначили чиновники у протоколі.

Проте юристи громадської ініціативи «Prozorra Волинь» вважають, що відхилення найдешевшої пропозиції ТзОВ «Росток-ЕЛЕКОМ» суперечить чинному законодавству. Зокрема, голова ГО “Центр юридичної допомоги” Дмитро Климук звертає увагу на те, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України внесло зміни до Порядку розрахунку розміру кошторисної заробітної плати.

Згідно з цими змінами було скасовано регулювання Мінрегіоном та органами місцевого самоврядування розміру кошторисної заробітної плати у будівництві, – пояснює Дмитро Климук. – А тому при взаєморозрахунках за обсяги виконаних будівельних робіт розмір кошторисної заробітної плати визначається, виходячи з розміру, передбачено у договірній ціні.

Таке неправомірне відхилення юристи оскаржили до Державної аудиторської служби.

Допоки аудитори розпочинали моніторинг цієї закупівлі, виконком мав вибрати іншу найдешевшу пропозицію. Нею стала пропозиція ТзОВ «СЕА Електротехніка» вартістю 10 900 000 гривень. Але чомусь і вона не отримала прихильності від членів тендерного комітету. Вони її знову відхилили через невідповідність. У протоколі чиновники вказали що «…учасник надав копії договорів, які не містять підтвердження виконання договорів з капітального ремонту світлофорних об’єктів, що не відповідає умовам документації..»

Однак, юристи громадської ініціативи «Prozorra Волинь» заперечують таке відхилення.

– В цій закупівлі під терміном аналогічні договори мається на увазі виконання договорів з аналогічними роботами в обсязі не менше 10% робіт, – пояснює Анна Артьомова, керівник громадської ініціативи «Prozorra Волині». – Учасник вказав у довідці 3 договори: 2 на роботи щодо монтажу світлофорних об’єктів і 1 на постачання світлофорних об’єктів. Так, до першого договору, вказаного в довідці, учасник не надав актів, але до другого договору (№54Д-18 від 13.02.2018 р.) надав усі акти до одного. Таким чином, учасник підтвердив виконання договору навіть на 100%, а не на 10%.

Втім, схоже що чиновники чекали не найкращих і економічно вигідних пропозицій ремонту світлофорів, а думали про «своє» комунальне підприємство. Тому після відхилення дешевших варіантів, найдорожча пропозиція КП «Луцьксвітло», вартістю 13 375 000 гривень, очікувала «свого» рішення:

Але «своєму» рішенню для «свого» комунального підприємства завадили активісти та аудитори. Під час моніторингу, проведеного за заявою ГІ «Prozorra Волинь» (ГО «Центр юридичної допомоги»), аудитори виявили порушення і закупівлю скасували.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити