image
 |  0 28 Квітня 2020 | 15:18

У Луцьку до збереження «Лесиного ясена» залучать екологів

У Луцьку на Замковій площі в критичному стані унікальна ботанічна пам’ятка – Лесин ясен. Для його збереження залучать екологів.

«Сьогодні оглянули Лесин ясен - дерево поруч з Луцьким замком, якому більше 200 років. Лесин ясен є ботанічною пам'яткою природи місцевого значення.

Нещодавно дерево серйозно похилилось і може впасти. Під час огляду на ньому виявлено тріщини та пустоти.

Разом з екологами та спеціалістами вирішили оперативно дослідити шляхи вирішення аналогічних випадків, які є в Україні та за кордоном й залучити відповідних спеціалістів, біологів та науковців для того, щоб зберегти частинку історії нашого міста та ботанічну пам'ятку природи», - йдеться у дописі чиновників Луцької міської ради.

 

Про критичний стан дерева говорили ще у 2015 році, тоді начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Петро Троневич, прокоментував так:

«Сьогодні я особисто можу з впевненістю говорити, що ясен, який росте неподалік замку, абсолютно ніякого відношення до Лесі Українки не має. Він не згадується ні в її творчості, ні в спогадах родини Косачів. Так, як згадується, наприклад, замок, Покровська церква, а ясен - не згадується. От і все!»,- каже чиновник.

В той час озвучували пропозицію, щодо зрізання даного дерева, яке з їх слів, несе загрозу для пішоходів.

Так виглядав Лесин ясен у 2006 році.

Досліджували ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Лесин ясен», який знаходиться в Луцьку на вулиці Кафедральній, комісія із кафедри лісового та садово-паркового господарства Східноєвропейського університету імені Лесі Українки.

При обстеженні науковці встановили, що дерево не огороджене. Його висота становить 20 метрів, діаметр стовбура на висоті 1,3 метра - 140 см. Біля дерева є інформаційно-охоронний знак затвердженого зразка.

Територія розташування памʼятки знаходиться поблизу місць стоянки автомобілів, що є додатковим стресоутворюючим фактором. Тому, вважають науковці, загроз зникненню дерева чимало.

Загалом, експертна комісія вважає, що стан дерева задовільний із ознаками середнього ступеня дигресії.

Аби зберегти дерево у якнайкращому стані, комісія рекомендує обрізувати всохлі гілки. Окрім того, експерти наполягають на тому, що потрібно перенести стоянку автомобілів в інше місце для усунення шкідливого впливу газів на дерево.

Отож, які дію приймуть у Луцькій міській раді побачимо найближчим часом.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити