image
 |  121 20 Жовтня 2024 | 10:37

У Луцьку патронатні вихователі та прийомні батьки ділились своїм досвідом виховання і адаптації дітей

У Луцьку відбувся інформаційний захід із циклу «Жива книга», де пролунали історії батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків та патронатних вихователів.

 Зустріч 17 жовтня організувала міжнародна благодійна організація «Партнерство «Кожній дитині» у співпраці з Волинською обласною військовою адміністрацією та Волинським центром соціальних служб, - пише Район Луцьк

Серед гостей – представники ЮНІСЕФ, громадських організацій, бізнесу та інші. З вітальним словом виступила начальниця Служби у справах дітей ОВА Алла Онищук. Про це повідомили у пресслужбі комунікаційної агенції UK comms.

«Тут зібралися різні люди, які до своїх рішень прийшли по-різному, але справа, яку вони роблять, – для дітей і заради дітей», – наголосила Алла Онищук.

Під час зустрічі також діяла фотовиставка Нововолинського міського центру соціальних служб «Патронат – шлях до щасливої усмішки». На світлинах – діти, які зростають у сім’ях, а не в стінах інституцій.

Нині на Волині четверо патронатних вихователів разом із помічниками надають послугу патронату – професійного догляду, виховання та реабілітації 11 дітям, які тимчасово не можуть проживати у своїх родинах. Таке влаштування короткострокове – на кілька місяців, поки біологічні батьки долають скруту або на час пошуку дітям нової родини (прийомної сім’ї, усиновлення, опіки).

Три патронатні сім’ї з’явилися в регіоні від початку року, ще чотири вже пройшли навчання. Утім, цього все одно недостатньо, адже дітей, які потребують родинного тепла, набагато більше.

Під час заходу поговорили про труднощі, до яких потрібно бути готовими в процесі адаптації дитини у новому оточенні. Також обговорили стереотипи, які заважають людям стати патронатними вихователями, прийомними батьками чи опікунами. Серед «живих книг» були й ті, хто розповів про свій шлях до патронату.

Учасники заходу почули історії патронатних сімей Надії Романюк та Ігоря Шкільного. Вони поділилися цінностями, яких дотримуються у спілкуванні з вихованцями, та розповіли, як прийшли до рішення про створення патронатних родин.

«Важливо, щоб у житті дітей не було інтернату. Ми відверто говоримо вихованцям, що ми – не тато і не мама, але готові їм допомогти», – зазначає Надія Романюк.

Загалом серія заходів «Жива книга: відверті історії турботи про дітей» охоплює 13 регіонів України. Львівщина, Тернопільщина, Рівненщина, Волинь, Вінниччина, Дніпропетровщина, Закарпаття та Івано-Франківщина уже розповіли свої історії. У жовтні заходи відбудуться ще в пʼяти областях: Київській та м. Києві, Полтавській, Одеській, Житомирській та Чернівецькій.

Нині в Україні створено 379 патронатних сімей, під тимчасовим прихистком яких перебуває 771 дитина. Від початку року з’явилася 101 нова патронатна сім’я.

Очікується, що завдяки проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», який працюватиме півтора року з лютого 2024, кількість патронатних сімей в Україні зросте до 500. У проєкті беруть участь 184 громади з усієї країни, зокрема 11 громад Волинської області.

Читайте також: У Ківерцях за 6 мільйонів хочуть відремонтувати харчоблок ліцею

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити