image
 |  4 21 Травня 2021 | 11:31

У Луцьку під час ремонту вулиці знайшли унікальну знахідку (ФОТО)

Під час реконструкції проспекту Волі був знайдений довоєнний гідрант (водяний клапан) - залишок першої системи луцького централізованого водогону. Гідрант врятований і наразі буде проходити очистку.

Про це у себе на сторінці в мережі Фейсбук повідомив керівник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис.

«Хто придивляється до деталей старого Луцька, міг не раз бачити маленькі лючки з написом Zasuwa wodna. Це залишки першого луцького водогону, запроектованого у 1930 році Польським інститутом водогону і каналізації. Головним розробником був ректор Варшавської політехніки, президент Варшавського товариства польських техніків Ігнатій Радзішевський. Кошти, витрачені луцьким магістратом на влаштування водогону, становили на сьогоднішні гроші приблизно 1,5 млн доларів. Більшу частину коштів місто отримало в кредит від Банку крайового господарства».

«Перші роботи почалися у 1934 році. Збудували станцію на вулиці Фільтровій (зараз тут Луцькводоканал) і до кінця цього року дотягнули труби аж до вулиці Шопена (у той час вона також так називалася). Тож знайдений клапан, якщо не було пізніших ремонтів, походить з 1934 року», - йдеться у дописі.

До слова, під час реконструкції вулиці Кривий Вал такі водяні гідранти було втрачено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від холерних водовозів до артезіанських глибин: цікава історія луцького водогону

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити