image
 |  2 5 Серпня 2020 | 15:27

У Луцьку планують ліквідувати мазутне господарство ДКП «Луцьктепло»?

Тріщини на стінах, ржаві цистерни, зарослі чагарником залізничні шляхи: такий стан на мазутному господарстві котельні на Боженка, 32, яке використовувалось в останнє майже 30 років тому.

Сьогодні, 5 серпня, депутати Луцькради оглянули мазутне господарство котельні ДКП «Луцьктепло».

У кінці 70-тих років будівництво котельні проектувалось із розрахунком теплозабезпечення всього житлового району ЛПЗ. Із часом масштаби забудови зменшились, аналогічно використання котельні.

Мазутне господарство котельні на вулиці Боженка, 32 введене в експлуатацію у 1981 році та використовувалось лише для збереження мазутного палива, як резервного. Фактично теплогенеруюче обладнання для роботи на мазутному паливі не використовувалось.

За призначенням мазутне господарство котельні, а також резервуари не використовуються більше 30 років. За цей час будівлі та споруди мазутного господарства вийшли з ладу і не придатні для подальшого використання.

Масштаби будівництва початку 80-тих років в теперішній час нагадують розвалини, як на закинутих територіях. Під’їздні залізничні шляхи зруйновані, будівля мазутної станції знаходиться в аварійному стані, дах протікає, на стінах утворився грибок, місцями - наскрізні отвори в стінах. Облицювальні оцинковані листи обшивки резервуарів частково демонтовані, мазутопроводи та паропроводи проржавіли й потребують заміни.

«Сьогодні важко оцінити вартість відновлення, але потреба в таких мазутних господарствах – відпала. Чого вартий приклад сучасної твердопаливної котельні, яка по масштабах в декілька разів менша від газової і в десятки від мазутної. Робота сучасної котельні повністю автоматизована, а викиди газів в атмосферу приведені до європейських стандартів. Із плином часу, новітні технології оптимізували процеси та зробили їх по максимуму сучасними», - коментує голова комісії з комунального майна та приватизації, депутат від фракції ВО «Свобода» Андрій Білан.

І тепер не потрібно використовувати 130-ти метрову димовідвідну трубу, вистачає в десятки разів меншої, на вході якої розміщений фільтр.

«Мазутне господарство розміщено на території близько 2 гектарів. В перспективі на цій території можна розмістити сонячну електростанцію або будь-які інші сучасні джерела енергії», - розповідає керівник ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський.

Також, як розповів керівник комунального підприємства Іван Скорупський, на замовлення ДКП «Луцьктепло» ДП Волинська філія «НДІпроектреконструкція» виконало технічне обстеження мазутного господарства та надало заключення, яке свідчить, що всі елементи мазутного господарства визнані не придатними до подальшої експлуатації. Орієнтовна вартість таких робіт маже сягнути 2 мільйони гривень.

Керівник Відділу управління майна та приватизації Алла Грабко запропонувала приміщення мазутної котельні лишити та спробувати продати через аукціон. У крайньому випадку, якщо не знайдеться покупець, можна міркувати над подальшими діями.

            

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити