image
 |  0 18 Лютого 2021 | 17:26

У Луцьку презентували книгу «Загибель Гути Пеняцької» (ФОТО)

У Луцьку відбулася презентація книги Дмитра Чобота «Загибель Гути Пеняцької».

Про це інформує власкор "ВолиньUA".

Захід відбувся за сприяння ВО "Свобода" за участі автора, істориків, викладачів Волинського національного університету, депутатів місцевих рад.

"Ця праця має загальноукраїське значення. Вона порушує важливі складні питання історичного минулого. І порушує їх з позиції української сторони. Таким чином, відбувається демонтаж монополії польського історичного ракурсу на події 1943-44 років на Волині", - зазначив на початку презентації перший заступник голови Волинської облради, представник ВО "Свобода" Юрій Поліщук.

Упродовж багатьох років тему Гути Пеняцької – західноукраїнського села під польською окупацією – штучно перетворювали на одну з найболючіших проблем польсько-українських відносин. Через вал антиукраїнської пропаганди і перекручування історії для кожного поляка Гута Пеняцька стала символом трагедії польського населення Волині й так званих «кресів східних».

Праця Дмитра Чобота «Загибель Гути Пеняцької» розвінчує антиукраїнські міфи про «геноцид поляків». На основі матеріалів українських архівів і музеїв, вже опублікованих документів, свідчень польських і українських очевидців, мемуарів радянських партизанів автор доводить, що Гуту знищив гітлерівський окупаційний режим силами німецького війська під час типової каральної акції. Причина полягала у тривалій співпраці місцевої боївки Армії Крайової з російськими партизанами, загоном НКВД, скоєння ними терактів та збройний опір німецьким окупантам. Ні воїни УПА, ні дивізії «Галичина» не причетні до знищення Гути Пеняцької.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку вшанують Героя Небесної Сотні Василя Мойсея

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити