image
 |  0 22 Жовтня 2019 | 13:08

У Луцьку реставруватимуть підвали монастиря єзуїтів без археологічних досліджень

У Луцьку готові приступати до реставрації вежі Чарторийських та підвалів монастиря єзуїтів, проте проводити археологічні дослідження не будуть, адже це може понести додаткові витрати.

Про це говорили під час розширеного засідання робочої групи з реалізації проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Любліна і Луцька», яка відбулася 21 жовтня в залі департаменту ЦНАПу.

Нагадаємо, що державна архітектурно-будівельна інспекції України та Міністерства культури України погодили необхідні дозволи для проведення реставраційних робіт з відновлення вежі Чорторийських і монастиря єзуїтів із підвалами.

Директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Рудецький Павло наполягає на тому, що при проведенні відповідних реставраційних робіт потрібно залучати археологів. Натомість підтримки серед членів робочої групи він не отримав.

«Земельних робіт не будемо виконувати. Лише відкриється старий вхід у підземелля. Ми декілька разів змінювали проєкт. Нарешті його погодили», - прокоментував начальник начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міськради Петро Троневич. 

Мова йде про підземелля 17 століття, які відносяться до пам’ятник Національного значення. Нині, через них проходять комунікацї, тому в ході реставраційних робіт планується їх перенести.

Не дивлячись на те, що відповідні роботи проходитимуть в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк», відповідно археологів не планують залучати для дослідження культурного шару. Мовляв додаткові археологічні дослідження потягнуть за собою додаткові витрати, які не передбачені програмою.

Слід наголосити, що поряд із вежею Чарторийських та на території монастиря єзуїтів не проводились пошукові археологічні дослідження, тому відповідно ця територія цікава для дослідження істориків та краєзнавців. Адже може таїти в собі цікаві історичні артефакти тих часів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити