image
 |  2 20 Вересня 2020 | 19:10

У Луцьку стартує кампанія INFOCRIME з виявлення фейків

У чотирьох регіонах України - Одесі, Херсоні, Луцьку та Кропивницькому - стартує кампанія INFOCRIME. Мета проєкту - викривати фейки та допомагати журналістам місцевих медіа перевіряти факти і розповсюджувати достовірну інформацію. 

Протягом вересня-жовтня мережа регіональних фактчекерів у Волинській, Кіровоградській, Одеській та Херсонській областях буде оприлюднювати результати щотижневого моніторингу головних трендів фейків, маніпуляцій, дезінформації/пропаганди під час місцевих виборів, і надавати рекомендації журналістам щодо верифікації даних.

«Мережа фактчекерів вже виявила перші тренди. Виявляється, що головні категорії фейків і дезінформації в чотирьох регіонах України пов'язані з трьома темами. Перша, це неправдиві повідомлення про ситуацію коронавірусом, друга - маніпуляції і неправда з уст кандидатів на місцевих виборах, які ніяк не спростовуються в медіа. І третя - це проросійські наративи, які активно проникають в місцеві медіа окремих регіонів», - заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Проєкт INFOCRIME допоможе не лише зібрати та систематизувати дані про найбільш поширені наративи фейків та маніпуляцій, а й продемонструє суспільству загалом і журналістам, зокрема, що виявити, відфільтрувати дезінформацію не так важко, як може здатись.

«В передвиборчій какофонії заяв і обіцянок політиків має бути бодай один острівець здорового глузду, що допоможе виборцям більш осмислено робити вибір, навчитися розпізнавати фейки та маніпуляції і почне закладати підвалини фактчекінгу в місцевих ЗМІ», - говорить медіаексперт проекту у Хенсонській області та головред видання МОСТ Сергій Нікітенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині громадські активісти розчистили береги річок

«Практично кожен передвиборчий період перенасичений дезінформацією. Частину фейків та маніпуляцій "доносять до публіки" власне політики чи "лідери думок", не менше розповсюджують самі журналісти не проводячи навіть базової перевірки даних на достовірність», - зазначає медіаексперт проекту у Кіровоградській області Павло Лісніченко.

Проект реалізується ГО "Інституту масової інформації" та фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністе́рства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ростуть у геометричній прогресії: розповіли про статки нового заїжджого заступника голови Волинської ОДА (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити