image
 |  2 27 Серпня 2021 | 11:11

У Луцьку відбулась обласна конференція освітян (ФОТО)

У Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти відбулась обласна серпнева конференція освітян.

У роботі конференції взяв участь і заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артур Селецький, а також перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук (ВО "Свобода), заступниці очільника ОДА Людмила Тимощук та Вікторія Левчук.

Заступник міністра подякував педагогам, за те, що вони впорались із труднощами онлайн навчання. Він також зауважив, що вже розроблено Концепцію цифрової трансформації освіти і науки на період до 2026 року.

"Вона спрямована на подолання низки проблем - це і недостатня цифрова грамотність не тільки вчителів, але й учнів та батьків, брак комп’ютерного обладнання та відсутність доступу до Інтернету, це і нестача якісного цифрового освітнього контенту, який можуть використовувати вчителі", - констатував Артур Селецький.

Він також зауважив, що Міносвіти прагне до 2024 року забезпечити кожного педагога комп’ютером, на що цього року з державного бюджету спрямовано близько 1 млрд грн.

Начальниця управління освіти і науки ОДА Людмила Плахотна зазначила, що із цієї суми на Волинь надійшло понад 34 млн грн.

"Планується, що цих грошей має вистачити на закупівлю понад двох тисяч ноутбуків, вартістю близько 20 тисяч грн кожен. В області триває процес закупівлі комп'ютерної техніки на умовах співфінансування з місцевими бюджетами", - наголосила вона.

У своєму виступі вона також виокремила кілька головних проблем освітньої галузі області. "У нас ще належним чином не розвинена мережа закладів дошкільної освіти у сільській місцевості. Наступний виклик - це відтік кваліфікованих кадрів через неконкурентну оплату праці. Відтак, є потреба у впровадженні альтернативних моделей фінансування. Сподіваємось, що у 2022 році ми отримаємо додаткову освітню субвенцію на дошкілля і позашкілля", - зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ковельтепло» хоче збільшити тарифи на тепло

Серед першочергових завдань головна освітянка області назвала створення нових інклюзивно-ресурсних центрів, яких наразі 26; забезпечення їх новими методичними матеріалами; підготовку педагогічних працівників для роботи з дітьми , які мають особливі освітні потреби.

Перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук додав, що перед освітянами стоїть чимало завдань з реформування загальної середньої освіти.

"Сьогодні вноситься ряд законодавчих змін щодо створення ліцеїв, а це також накладає відбиток на організацію роботи обласних комунальних освітніх закладів. Реформування освітньої галузі сьогодні відбувається і у кожній територіальній громаді і не завжди це безболісно, тому головне завдання освітян - максимально зберегти під час реформи ті надбання, які має наша область", - сказав він.

"Хотілося б, щоб усі негаразди, які були спричинені пандемією, відійшли у минуле, а освітня галузь мала стовідсоткове забезпечення. Бажаю вам міцного здоров'я, мирного неба, достатку, натхнення працювати та втілювати свої задуми в життя", - резюмував він.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити