image
 |  34 9 Серпня 2023 | 16:24

У Луцьку відзначили учасників IV Міжнародного конкурсу поезій Тараса Шевченка, ініційованого ВО "Свобода" (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Луцьку відбулося нагородження лауреатів IV Міжнародного конкурсу декламаторів поезій Тараса Шевченка, ініціатором якого є Всеукраїнське об’єднання «Свобода».

Про це інформує власкор ВолиньUA.

Конкурс Шевченківських читань засновано у 2020 році ВО «Свобода» у місті Київ та творчими шевченколюбами, проходить щорічно з нагоди вшанування дня народження Тараса Шевченка.

Захід відбувся у Волинському академічному обласному театрі ляльок.

На нагороджені були присутні почесні гості: перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук (ВО «Свобода»), депутати Волинської обласної ради та Луцької міської ради від ВО «Свобода» Валентина Магурчак та Володимир Пшибельський, очільниця ГО «Яворина-Волинь» Руслана Вознюк, голова журі IV Міжнародного конкурсу декламаторів поезій Т.Шевченка, Народний артист України, Лауреат Національної премії імені Т.Г. Шевченка Петро Панчук, а також в.о. директора Волинського академічного обласного театру ляльок Вадим Хаїнський.

Народний артист України Петро Панчук у своєму вітальному слові зазначив, що дуже любить творчість Тараса Шевченка, і коли говорить про нього душу переповнюють емоції, також актор подякував ВО «Свобода» за підтримку і організацію цього конкурсу.

«Не я вибрав Шевченка, а Шевченко вибрав мене. Тарас Григорович супроводжує мене все життя. Я чую його душу. А ця душа – це Україна. Великий Кобзар – це гордість, втіха, натхнення. Він ніколи не полишить мого серця. Я вдячний кожному маленькому і великому українцю, який вивчає та цікавиться творчістю Шевченка, адже я передивився 800 відео, аби відзначити найкращих. Окрема подяка свободівцям, за їх підтримку та організацію», – зазначив пан Петро.

У своєму виступі Юрій Поліщук відмітив, що «Свобода» завжди дбає про українську націю, переживає та підтримує, аби наша молодь формувалася у найкращому середовищі, у вільній, незалежній та сильній країні.

«Це назвичайно потужний конкурс, який зібрав навколо себе велику кількість учасників, прихильників та професійне журі. Коли ми вживаємо фразу «українська нація», то без Тараса Григоворича, я переконаний, її не було б. Це той фундамент, з якого почалася українська ідея та націоналізм. Сьогодні Україна виборює свою незалежність, і ваш (ред. учасників) внесок у цій боротьбі є надзвичайно важливим. Адже тримати фронт у тилу можуть тільки справжні, щирі українці», – сказав перший заступник Волиньради.

Також Юрій Петрович передав вітання від організаторки конкурсу Олесі Кривопиші, котра завжди хвилюється за конкурсантів і вболіває за них.

Згодом почесні гості нагородили лауреатів IV Міжнародного конкурсу декламаторів поезій Тараса Шевченка цінними призами та грамотами.

Лауреат відзнаки «Мистецька надія» (Гран-прі серед найменших учасників) - Трикуш Артур, 4р., с.Старики Волинська обл. Луцький р-н.

Лауреат І ст. - Варцаб’юк Микола, 8р., м. Луцьк.

Лауреат І ст. - 3-Б клас Жидичинського ліцею Луцької міської ради.

Лауреат ІІ ст. - Католик Дарина, 13р., с.Зимне.

Лауреат ІІ ст. - Католик Роман, 11р., с.Зимне.

Лауреат ІІ ст. - Герасимчук Ярослава, с.Підбереззя.

Лауреат ІІІ ст. - Шрай Марта, 11р., м.Рожище.

Лауреат ІІІ ст. - Струсь Сніжана, 15р., с.Журавники.

Також Волинська обласна організація ВО «Свобода» відзначила подяками за активну участь у підготовці лауреатів IV Міжнародного конкурсу декламаторів поезій Тараса Шевченка та підтримку України на культурному фронті Наталію Громик, Галину Жаловагу та Вадима Хаїнського.

На завершення Волинський театр ляльок подарував дітям виставу «У нашім раї на землі» за поемами «Наймичка» та «Катерина» Тараса Шевченка.

Довідка:

Мета конкурсу – через Шевченківське слово підтримка України на культурному фронті, захист національної ідентичності та висловлення свідомої національної позиції.

IV Конкурс декламаторів поезій Т.Шевченка від ВО Свобода відбувся у Відеоформаті, в умовах повномасштабного військового вторгнення росіян на Українську землю. Реєстрація тривала з 15.02 до 31.03.2023р., надійшло 880 заявок на участь, з яких до конкурсу допущено 808 відео робіт Шевченкіани.

Одне із важливих завдань конкурсу - демонстрація єдності заради спільної національної Перемоги. Географія цьогорічного конкурсу є показовою: відео надійшли від декламаторів-шевченколюбів різного віку з 200-т населених пунктів, і представляють всі області України, в т.ч. окуповані та ті, де проходять бойові дії. Відео надійшли від учасників 4-х країн світу: Італії, Великобританії, Китаю і Канади. А також від ВПО з Польщі, Чехії, Данії, Фінляндії, Швейцарії, США, але ці учасники представляли у конкурсі свої рідні міста в Україні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити