image
 |  5 29 Січня 2021 | 14:51

У Луцьку вшанували героїв Крут (ФОТО)

У п'ятницю, 29 січня, лучани вшанували пам'ять Героїв битви під Крутами.

Про це інформує власкор «ВолиньUA».

Участь у мітингу-реквіємі взяли представники націоналістичних партій та рухів, перший заступник голови обласної ради «свободівець» Юрій Поліщук, Луцький міський голова Ігор Поліщук, депутат Волинської обласної ради Олександр Пирожик, депутати Луцької міської ради Микола Федік, Михайло Щур, Андрій Білан, депутати Луцької районної ради Сергій Сівак, Микола Романюк, а також близько сотні небайдужих до цих подій волинян. Вони поклали вінки та квіти до могили.

Богослужіння біля пам’ятного знаку відправив митрополит Луцький і Волинський Михаїл, а також у молитві взяли участь канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, міський декан протоієрей Михайло Онищук, інше місцеве духовенство.

«Бій, який відбувся 29 січня 1918 р. біля залізничної станції Крути під Києвом між чотирма тисячами червоногвардійців та чотирмастами студентами, гімназистами й козаками, дозволив затримати ворога на чотири дні. Це дало змогу укласти мир між урядом Української Народної Республіки і державами Четверного союзу. Юні патріоти гідно трималися в нерівному бою, захищаючи українську державність».

Довідково:

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років. Завдяки звитязі та сміливості українських воїнів більшовицький наступ на Київ було зупинено на чотири дні, що дало змогу укласти Брестський мир між Українською Народною Республікою і державами Четверного союзу. 

На сьогодні вiдомi прiзвища 20 з них. Це студенти Народного унiверситету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти Київського унiверситету святого Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гiмназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич, Григiр Пiпський, Іван Сорокевич, Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич.

Загалом у бою під Крутами загинуло з української сторони, за різними оцінками, 70–100 осіб. Втрати бiльшовицьких вiйськ сягали 300 чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 29 січня. Цей день в історії: День пам'яті Героїв Крут

   

   

  

 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити