image
 |  2 29 Січня 2019 | 16:28

У Луцьку вшанували подвиг Героїв Крут (ФОТО)

У Луцьку 29 січня вшановують пам'ять Героїв битви під Крутами, який відбувся 101 рік тому.

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років.

В кінці грудня 1917 уряд радянської Росії розпочав відкриту агресію проти Української Народної Республіки. Більшовиків надзвичайно дратувало проголошення Україною самостійності. Спочатку Москва створила окремий «український червоний уряд» зі столицею у Харкові, який фактично оголосив війну незалежній частині держави, а потім двинула і війська – балтійських матросів, червоноармійців-головорізів з Москви, Пітера, Пскова, Смоленська тощо. Подавалося це як «громадянська війна».

Сьогодні минає 101 рік з часу героїчного бою юних українських вояків під Крутами, не оминули увагою цю дату і у місті Луцьку. До символічного місця прийшли десятки лучан, аби відзначити річницю подвигу героїв-крутівців та помолитися за спокій їхніх душ.

Присутні разом із митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом помолилися за спокій полеглих душ.

«Ми кожен раз згадуємо їх, щоб залишалася пам'ять не лише в написах, а й в словах. Людина живе тоді, коли вона щось зробила не для себе а для ближніх. Бо заповідь люби ближнього свого стосується саме крутян, які понад усе любили свою Україну, коли її ще як такої не було. Жертва їхня не просто була жертвою спонтанною, це те що вони виплекали в душі своїй», - зауважив митрополит.

Після освячення пам’ятного знаку, присутні вшанували полеглих хвилиною мовчання та виконали Гімн України.

Перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик пригадав людину, яка 15 років тому на своїй приватній території встановила насип-курган, – Мирку Івана Івановича. Він сам був націоналістом і завжди запрошував на такі заходи свободівців.

«Герої Крут були першими українськими націоналістами ХХ століття. Їх подвиг надихнув інших націоналістів, бо саме після 11 років подвигу крутянців був скликаний Перший Великий збір українських націоналістів, який завершився створенням понадпартійної організації - ОУН. Саме 3 лютого була проголошена ОУН, яка своєю стратегічною ціллю поставила збройну боротьбу за Українську державу, які проголосили, що це має бути мілітарна держава, і потрібно покладатися виключно на свої сили. Саме тому ми завтра організовуємо Урочисту академію - захід, який поєднає в послідовності знакові події для націоналістів. Адже 110 років тому народився Степан Бандери, 90 років тому було створено ОУН, а 101 рік тому крутянці показали, що Україна для них - понад усе!», - наголосив Олександр Пирожик.

По завершенні учасники заходу поклали квіти до пам'ятного знаку та виконали Гімн України.

Фото: «Волинь24».

                           

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити