image
 |  7 9 Квітня 2021 | 19:31

У Луцьку вшанували жертв нацистських концтаборів (ВІДЕО)

У Луцьку вшанували жертв нацизму з нагоди Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів, який відзначають 11 квітня. Цього дня 1945-го року в'язні концтабору в Бухенвальді почали повстання проти гітлерівців.

Про це повідомляє «Суспільне Волинь».

До пам’ятної стели учасники вшанування, члени ГО «Спілка жертв нацизму» та небайдужі лучани, поклали квіти. Зараз у міській організації «Спілка жертв нацизму» 35 людей, розповіла голова правління Луцької міської ветеранської громадської організації «Спілка жертв нацизму» Неля Вавринюк.

Із її слів, велика кількість в'язнів були вивезеними ще дітьми, а є ті, хто був народжений у трудових таборах і в паспортах так і значиться – «Німеччина» та місце їхнього народження.

На меморіальний комплекс «Вічна слава» у Луцьку прийшла 79-річна Тамара Токарчук. Каже: щоб згадати події Другої світової і вшанувати тих, хто не вижив у концтаборах. Зі слів жінки, її з батьками та рідним братом нацисти вивезли на примусові роботи у Литву в 1943-му. На той час, розповідає, їй був один рік.

Членкиня «Спілки жертв нацизму» 1943-го року народження Славомира Нікітіна розповіла: її разом із батьками вивезли із Володимира-Волинського в Німеччину в товарному вагоні. Розповідає: її батько був ветеринаром і в Мюнхені вони разом доглядали собак. Додає: ні мама, ні батько до 90-х років не розповідали про те, що були в Німеччині.

Громадську організацію «Спілка жертв нацизму» створили для відстоювання інтересів людей, які пережили воєнні лихоліття у концентраційних і трудових нацистських таборах, додала очільниця організації Неля Вавринюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити