image
 |  5 25 Серпня 2023 | 16:46

У Луцьку встановили меморіальну дошку відомому лікарю, який лікував повій (ФОТО)

У Луцьку встановили меморіальну дошку лікарю Володимиру Липинському на фасаді будівлі, де він жив та працював.

Відкриття відбулося 24 серпня за адресою вулиця Богдана Хмельницького, 10, - пишуть Волинські новини.

Ініціаторкою та авторкою дошки стала скульпторка Ірина Дацюк. За її словами, це подарунок місту з нагоди 136-ї річниці з дня народження Володимира Липинського, зроблений за кошти земляків.

Дошка складається із барельєфного зображення лікаря та таблички з коротким текстом.

Володимир Липинський народився 24 серпня 1887 року. Закінчив Краківський університет, здобувши медичну освіту. З 1920 року працював головним лікарем міського шпиталю в Луцьку. Як лікар спеціалізувався на венеричних та шкірних захворюваннях. Також займався приватною медичною практикою.

Володимир Липинський був залучений у комісію, яка стежила за станом здоров’я луцьких жінок легкої поведінки. Так, у доповіді лікаря за 1936 рік ішлося, що на той час в місті на обліку під наглядом перебували 100 повій.

Липинський також був членом Луцького лікарського товариства разом з іншими знаними лікарями міста того часу.

У 1927 році архітектор Олександр Лушпинський виконав проєкт будівлі для родини Липинських у Луцьку. Наступного року дім уже був споруджений. Це вілла з чотирма колонами на головному фасаді, кутовим балконом, з яких відкривався вигляд на вулицю. Особлива риса – дворівнева тераса, яка виходила у двір і з другого рівня якої відкривався вигляд на луг за будинком. Це одна із найкращих садиб тогочасного Луцька.

З конструкції і розміщення кімнат зрозуміло, що автор проєкту враховував усі побажання Липинського. Так, на другому поверсі запланували кімнату для самого лікаря і його дружини, окрема кімната – для двох дочок, ще одна – для сина, дві кімнати призначалися як учительська і гостьова. Половину першого поверху займала медична частина з почекальнею, лікарським кабінетом та ординаторською. Тут також була вітальня та столова з виходом на терасу у внутрішньому дворі. Кухня, комора, дві кімнати містилися на цокольному поверсі.

У 1940 році його будинок був націоналізований. Обставини цього процесу невідомі. У списку будівель на націоналізацію Липинський фігурує як лікар і власник землі у Луцькому повіті. З 1944 року Володимир Липинський мешкав у Польщі, доля його родини маловідома. В наш час у цій будівлі розташований банк.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити