image
 |  160 27 Вересня 2024 | 10:33

У Луцьку зафіксували значне перевищення шкідливих речовин у повітрі

У місті Луцьку зафіксували перевищення гранично допустимих разових концентрацій шкідливих для здоров’я речовин у повітрі. Йдеться про такі речовини як фенол і формальдегід.

Про це пише Суспільне, - інформує ВолиньUA.

Підвищення рівня забруднення атмосферного повітря показали два стаціонарні пости спостережень, що на вулицях Рівненська та Конякіна, 25 вересня, повідомили 26 вересня в обласному центрі з гідрометеорології.

Як розповіла в коментарі виданню начальниця комплексної лабораторії спостереження за забрудненнями природного середовища Волинського обласного центру з гідрометеорології Наталія Нікітіна, перевищення цих речовин у місті фіксують постійно.

З її слів, 25 вересня в Луцьку зафіксували перевищення формальдегіду, зокрема середньодобовий показник становив 1,1 мг/м³ при гранично допустимій концентрації (ГДК) на рівні 0,035 мг/м3. Також зафіксували перевищення фенолу: концентрація цієї речовини була на рівні 1,1 мг/м³ при нормативному показнику 0,01 мг/м³.

Наталія Нікітіна розповіла, що серед причин забруднення повітря наразі можуть бути скупчення автомобільного транспорту, котрого в місті є дуже багато, а також якість пального, що повинна бути постійно на контролі.

"З початку літа, коли пішли високі температури, фіксуємо перевищення шкідливих речовин, зокрема формальдегіду. Якщо у 2023-му формальдегіду було до 10 випадків на рік, то станом на 1 вересня 2024-го вже є 82 випадки перевищення ГДК по формальдегіду, фенолу та діоксид азоту", — сказала начальниця лабораторії.

Начальниця комплексної лабораторії гідрометцентру зазначила, що фенол належить до речовин першого класу небезпеки, формальдегід — це речовина другого класу шкідливості.

Причинами й джерелами забруднення повітря в місті, додала Наталія Нікітіна, повинні займатися фахівці Державної екологічної інспекції у Волинській області, відділу екології Луцької міської ради, а також обласна прокуратура.

Читайте також: На Курщині загинув 25-річний Герой з Волині Віталій Чубелюк

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити