image
 |  2 1 Липня 2018 | 15:33

У Львові вшанували пам’ять розстріляних фашистами професорів (ВІДЕО)

Пам’ять професорів, розстріляних фашистами у липні 1941 року на Вулецьких пагорбах у Львові, вшанували представники громад обласного центру та польського міста Вроцлава.
Про це 01 липня 2018 року повідомляє кореспондент сайту «Укрінформ».
[embed]https://youtu.be/g2ljroylX4w[/embed]
Львівський університет у період між війнами був славним закладом. Філософи, математики, які тут працювали, були лідерами європейської науки. Багато із них було тут замордовано. Пам’ятник своєю символікою говорить: «Не вбивай!», - зазначив після покладання квітів до пам`ятника розстріляним вченим мер Вроцлава Рафал Дуткевич.

За його словами, цей пам’ятник є знаком дружби між українцями й поляками. Саме Вроцлав допоміг Львову у спорудженні монумента, основна  ідея якого – це арка з каменю та десяти кубів з римськими цифрами, які символізують десять заповідей Божих, причому куб з цифрою «V» («Не убий») порушений.
На початку липня 1941 року нацисти арештували 21 професора вищих навчальних закладів Львова, а також їх рідних – усього 52 людини. Усі вони були поляками за походженням. Після коротких допитів, проведених в одному з корпусів Львівської політехніки, 4 липня арештованих вивели на узгір'я Вулецьких пагорбів до заздалегідь викопаної ями та розстріляли.  Меморіал споруджено саме на цьому місці.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити