image
 |  0 31 Липня 2020 | 09:56

У Мінську на мітинг опонентки Лукашенка прийшли десятки тисяч людей, «вагнерівців» не побоялися

У Мінську зібрався наймасовіший мітинг опозиційної кандидатки у президенти Світлани Тіхановської, на нього прийшли понад 60 тисяч людей.

Про це повідомляє «Єврорадіо», - передає Громадське.

Люди зібралися у парку Дружби народів, волонтери руху «Вясна» у підсумку нарахували близько 63 тисяч учасників акції.

Крім Тіхановської, прийшли Марія Колеснікова, представниця штабу Віктора Бабарика, якого на вибори не допустили, а також Вероніка Цепкало — дружина іншого незареєстрованого кандидата Валерія Цепкала. Тріо цих жінок веде спільну виборчу кампанію, об’єднавшись після того, як на вибори допустили лише Тіхановську.

Вони по черзі виступали перед людьми зі сцени. Тіхановська зазначила, що йде у президенти заради свого чоловіка (балотуватися планував блогер Сергій Тіхановський, але він другий місяць у СІЗО) та усіх білорусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білорусь просить Україну перевірити бойовиків на причетність до злочинів в Україні

«Мій чоловік відкрив людям очі, пробудив у них сміливість і віру в себе, дав надію на зміни. Він другий місяць у СІЗО», — сказала Тіхановська.

Після цього люди почали скандувати «Свободу!».

Також Тіхановська згадала затримання мітингарів 14 липня і звернулась до силовиків.

«Я дивилась на ОМОН та міліцію і думала, що ви робите? Адже на вулицю виходять ваші матері, сестри, брати. Люди просто хочуть висловити свою думку. Дорогі військові, подивіться нам в очі, ми такі ж, як і ви», — наголосила вона.

Присутні скандували «Любiм! Можам! Пераможам!», «Я можу все змінити», «Перемен, перемен!» та інші.

Як зазначає видання, ця акція стала наймасовішою у Білорусі опозиційною акцією за останні 10 років.

Крім цього, Тіхановська згадала про затриманих напередодні російських бойовиків приватної військової компанії «Вагнера», бо білоруські слідчі вже заявили, що пов'язують їх із Сергієм Тіхановським, чоловіком кандидатки.

«Я тільки у страшному сні могла уявити, до кого вони цих бойовиків можуть прив’язати. Вони кажуть про якусь революцію… боже мій, яка революція?», — каже Тіхановська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль назвав усіх затриманих бойовиків у Білорусі громадянами РФ

Нагадаємо, російських бойовиків ПВК «Вагнера» затримали напередодні, вони нібито приїхали до Білорусі дестабілізувати ситуацію перед виборами, які заплановані на 9 серпня. Серед затриманих є низка тих, хто воював на Донбасі проти Збройних сил України. Саме тому СБУ хоче екстрадувати їх і судити.

Світлана Тіхановська єдина з головних конкурентів чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка, яку зареєстрували на вибори. Не зареєстрували Валерія Цепкала та Віктора Бабарика. Останній взагалі перебуває в СІЗО, проти нього порушили кримінальну справу. А Цепкало виїхав з країни, бо мав інформацію, що затримають і його.

Після цього головні опозиційні кандидати об’єдналися і підтримали Тіхановську. Загалом, попри численні арешти, реєстрація Тіхановської є подією для білоруської політики, бо чи не вперше Лукашенко матиме на виборах реального конкурента. Водночас не слід забувати, що Лукашенко повністю контролює владу в країні і має великі інструменти для впливу на виборчий процес, тому ніщо не заважатиме йому сфальсифікувати результати президентських виборів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити