image
 |  4 13 Липня 2023 | 08:28

У москві зараз задоволено потирають руки через антиукраїнське рішення польського Сейму, - депутат Волиньради

Вчорашнє (ред. 11 липня) рішення польського Сейму глибоко антиукраїнське, маніпулятивне і антиісторичне, яке руйнує фундамент взаємопорозуміння двох народів. Напівправда, намагання зняти з себе провину за вбивства українців чи вдати, що їх не було, та замовчування інших незручних фактів минулого - це шлях в нікуди. Впевнений: у москві зараз задоволено потирають руки.

Про це написав на сторінці у facebook очільник Волинської "Свободи" Анатолій Вітів.

В українців є значно більше підстав вимагати виставити власні історичні рахунки до Польщі. За колоніальну імперську політику Речі Посполитої, яка тривала упродовж століть. За знищення української державності і спільну з росією окупацію українських земель. За політику національного гноблення, пацифікацію, осадництво. За концентраційні табори для українців. За масові вбивства українського населення під час Другої світової війни на українських етнічних теренах, вчинені польською Армією Крайовою та батальйонами хлопськими. За операцію "Вісла". Волинь пам'ятає спалені українські села і звірства поляків. Але в українців вистачило мудрості не робити складну історію стосунків двох народів заручницею сучасної політики. І не вимагати від поляків одностороннього каяття та визнання провини. На жаль, з боку Польщі чомусь такого розуміння немає. І це дуже погано.

Історія також говорить про те, що без незалежної України Польща швидко втрачала власну незалежність. Пілсудський казав: без незалежної України не буде незалежної Польщі. У 1920 році саме завдяки допомозі військ УНР стало можливим чудо на Віслі. І Польща уникла окупації країни совєтами. Коли українці та поляки виступали спільним фронтом проти свого споконвічного ворога - москви, вони здобували перемогу. Якщо ми хочемо будувати майбутні відносини на основі взаємної поваги, рівності та дружби, то маємо брати приклад з саме таких сторінок історії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган пояснив, чому знехтував росією і віддав командирів з "Азовсталі" Україні

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити