image
 |  4 23 Серпня 2020 | 14:53

У НАТО прокоментували заяви Лукашенка про можливе застосування військ у Білорусі

Олександр Лукашенко говорить про "ворушіння військ НАТО" в Польщі і Литві біля кордонів Білорусі. НАТО заявляє, що не становить загрози ні для Білорусі, ні для будь-якої іншої країни, - так прокоментували в Альянсі ці заяви виконуючого обов'язки президента Білорусі.

Про це повідомляє прессекретарка НАТО Оана Лунгеску, яку цитує Deutsche Welle.

Заяви Олександра Лукашенка про те, що НАТО пересуває війська біля кордону Білорусі, безпідставні. Про це ввечері в суботу, 22 серпня, заявила прессекретарка альянсу Оана Лунгеску.

"Як ми вже раніше дали зрозуміти, НАТО не являє собою ніякої загрози для Білорусі або будь-якої іншої країни", - сказала Лунгеску на пресконференції в Брюсселі, - передає агентство AFP.

Таку реакцію викликали заяви Лукашенка про "ворушіння військ НАТО" в Польщі і Литві поблизу білоруських кордонів. Він також заявив, що Білорусь буде "без попередження реагувати" на порушення західного кордону. Відповідний наказ Лукашенко віддав міністру оборони країни Віктору Хреніну під час відвідування полігону під Гродном 22 серпня. За словами Хреніна, війська НАТО в Литві "підходять до кордону, розгортаються і йдуть". "Але ми їх бачимо", - сказав міністр.

"Без попередження. Ми їх попередили. Якщо вони порушують державний кордон, ми реагуємо без попередження", - відповів на це Лукашенко.

За його словами, в Гродненську область були перекинуті вітебські десантники, на бойове чергування заступили тактичні ракети "Точка-У", РСЗВ "Полонез" і ЗРК "С-300".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чергова жертва: у Білорусі знайшли тіло 28-річного хлопця, який 10 днів вважався зниклим безвісти

"Чорношкірі солдати" НАТО 

Вперше про військову загрозу з боку НАТО Олександр Лукашенко заявив 16 серпня, коли він відкинув заклики провести новій вибори в Білорусі.

"Танки і літаки в 15 хвилинах льоту від наших кордонів. Натівські війська брязкають гусеницями біля наших воріт. Литва, Латвія, Польща і, на жаль, наша рідна Україна та її керівництво наказують провести нам нові вибори. Як тільки ми підемо на поводу у них - ми зірвемося в штопор", - лякав Лукашенко, виступаючи перед своїми прихильниками на мітингу на площі Незалежності в Мінську.

За його словами, є загроза приходу солдатів НАТО у Білорусь. "Нам пропонують солдатів НАТО - чорношкірих, жовторотих і білявих. Нас хочуть одягнути в постоли і поганяти батогом. Невже ви цього не бачите. Якщо хтось цього хоче - без мене! Я ніколи не піду на злам нашої держави. Цьому не бувати", - запевнив Лукашенко. 

Протести в Білорусі 

Як повідомлялося, у Білорусі вже майже два тижні тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який обіймає цю посаду з 1994 року. Вибори відбулися 9 серпня. Згідно із затвердженими ЦВК результатами, за Лукашенка проголосували 80,1 відсотка виборців, за Тихановську - 10,12 відсотка. Протести в перші дні жорстоко придушувалися білоруськими правоохоронцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити