image
 |  7 13 Грудня 2017 | 20:28

У ніч на 14 грудня - пік метеорного потоку Гемініди

Гемініди досягають піку активності 14 грудня о 2 годині ночі, проте падаючі зірки можна спостерігати протягом усього поточного тижня аж до 17 грудня.
Про це 13 грудня 2017 року повідомляє сайт «Новий час» з посиланням на Space.com.
Очікується до 120 метеорів на годину, на темному, не засвіченому міськими вогнями небі.
Гемініди входять в трійку найбільших метеорних потоків. Метеорний потік Гемінід люди бачать щороку протягом як мінімум 184 років, оскільки перше зареєстроване спостереження було в 1833 році на річці Міссісіпі.
Це явище відбувається тому, що планета Земля в грудні проходить через рій дрібних частинок, викинутих в космос астероїдом Фаетон. Найбільше число метеорів зазвичай спостерігається в 2 годині ночі за місцевим часом, проте деякі метеори видно вже в 10-11 годин вечора.
Свою назву Гемініди отримали від назви сузір'я Близнюки (Gemini), в якому знаходиться область вильоту метеорів. Для досягнення найкращих результатів спостереження, ви повинні дивитися трохи в сторону від сузір'я Близнюків, щоб побачити метеори з більш довгими «хвостами». Астрономи додають, що Гемініди - це не дуже швидкі метеори білого кольору.
Щоб знайти сузір'я Близнюків у північній півкулі, подивіться на південний захід неба на сузір'я Оріон, яке легко виявити за допомогою трьох зірок у «поясі мисливця» Оріона. Потім подивіться вгору і зліва від Оріона, щоб побачити сузір'я Близнюків високо в південно-західній частині неба.
Додамо, в 2016 році українці і інші жителі Європи не змогли побачити Гемініди через дуже яскравий повний Місяць. Тільки найяскравіші з цих «падаючих зірок» були помітні при місячному світлі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити