image
 |  5 3 Червня 2018 | 14:44

У Перемишлі відбулася хода пам'яті про бійців УНР (ФОТО, ВІДЕО)

У польському Перемишлі відбулася хода пам'яті про бійців УНР, похованих у Пікуличах на околиці міста.
Про це 03 червня 2018 року повідомляє сайт «Укрінформ».
[embed]https://youtu.be/RLy3vsOtrSM[/embed]
Участь у процесії брали більше тисячі українців та поляків.
Захід охороняли польські силовики, які йшли вздовж процесії, аби уникнути антиукраїнських провокацій. Водночас цього року поліції значно менше, ніж торік.
З України прибули представники з кількох областей, зокрема Львівської і Тернопільської. Львівщину на ході представляли, серед інших, голова ОДА Олег Синютка та голова облради Олександр Ганущин.
З польського боку в заході брали участь колишні опозиціонери, відомі активісти та громадські діячі, зокрема Іза Хруслінська, Данута Куронь, колишній депутат Європарламенту Гражина Станішевська тощо.
Процесії передувала літургія в Українській греко-католицькій церкві за участю сотень вірян.
Як повідомлялося, 26 червня 2016 року агресивно налаштовані націоналісти, футбольні хулігани та представники організації «Всепольська молодь» напали на традиційну щорічну українську ходу у Перемишлі. Зокрема, нападники порвали вишиванку на 60-річному чоловікові, кинули на землю одну з церковних хоругов.
На військовому кладовищі в Пікуличах під Перемишлем є могили українських січових стрільців, вояків Української галицької армії, які в 1918-1920 роках на чолі з Симоном Петлюрою боролися поряд із Юзефом Пілсудським. На цвинтарі також є дві братські могили вояків УПА, які в 1946 і 1947 роках загинули в селах Бірча і Лішня.
Читайте також: Польські прикордонники зривають ходу української національної пам’яті в Перемишлі

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити