image
 |  4 7 Квітня 2020 | 09:58

У православних українців – Благовіщення: що радять і чого не можна робити?

У вівторок, 7 квітня, православні християни в Україні відзначать одне з найважливіших церковних свят – Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці встановлене на честь доброї новини Діві Марії про народження Спасителя. Воно відсилає нас до євангельських подій, які відбувалися, коли архангел Гавриїл повідомив про народження Ісуса Христа.

У цей день участь у богослужінні для православних християн є обов'язковою. Однак під час карантину це можливо зробити тільки онлайн. Розклад трансляцій потрібно уточнити у настоятеля храму, який зазвичай відвідуєте, – інформують Патріоти України.

У звичайний час на Благовіщення будь-який віруючий може сповідатися і причаститися, однак до цього варто підійти відповідально. Церква радить постити три дні перед причастям. Краще відвідати напередодні Благовіщення вечірню службу, а після - прийти на ранню або пізню літургію для того, щоб висповідатися у батюшки. З благословення священика приступають до таїнства Святого Причастя.

Підготовка до Благовіщення починається вже 6 квітня. У цей день проводили генеральне прибирання в будинку, готували святкову їжу, наводили порядок у дворі. Благовіщення - велике церковне свято, під час якого не можна працювати, тому напередодні святкового дня господині старалися переробити всі домашні справи, а чоловіки йшли працювати в сад, лагодили реманент.

До свята прагнули завершити всі роботи. Жінки прибирали в будинку, прали, вимиті лавки натирали ялівцем, який є відмінним природним антисептиком і, згідно з повір'ям, захищає оселю від злих духів.

Що не можна робити в Благовіщення:

- шити ("хто візьме в руки нитку - заплутає свою долю");

- розпочинати польові роботи;

- починати щось нове ("не пощастить");

- стригтися, розчісуватися, мити голову ( "можна порушити свою долю або втратити волосся");

- позичати гроші;

- запрошувати гостей у будинок;

- розпалювати піч ("трапиться пожежа");

- напиватися ("в роду з'являться п'яниці");

- надягати обновки ("річ швидко зноситься або зіпсується, а дівчина рік не вийде заміж").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лучан просять за час карантину перевірити наявність персональних даних у Реєстрі громади

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити