image
 |  4 14 Липня 2021 | 21:39

У Промені освятили відновлену могилу загиблим у Другій світовій

Протоієрей Володимир Дрозд, настоятель парафії Архістратига Михаїла цього села Луцького районного деканату освятив місце упокоєння шістьох односельчан та відслужив заупокійну літію.

Про це повідомили в Управлінні Волинської єпархії Православної Церкви України.

Богослужіння відбулося в 3-тю неділю після П’ятдесятниці після служби Божої. На цвинтар до могили односельців, що загинули 1943 р. під час каральної операції гітлерівців в сусідньому селі Вербаїв, прийшли хресною ходою.

За повідомленням душпастиря, дослідженням історії села, зокрема, про загибель місцевих мешканців під час Другої світової війни впродовж багатьох років займалися односельчани: колишній голова райдержадміністрації Володимир Демчук, викладач історії Олена Дармовіс, завідувачки бібліотек Галина Патута та Лілія Кальчик із Коршовця. Їх стараннями видано книгу «Земля моїх батьків».

Під час каральної операції с. Вербаїв було спалене майже дотла. Нацисти знищили близько дев’яносто людей із цього та з навколишніх сіл. Коли німці поїхали і все вщухло, люди почали шукати своїх рідних за залишками одягу. Останки спалених живцем шістьох уродженців Пілганова (стара назва с. Промінь), серед яких трирічна дитина, поховали на старому цвинтарі їхнього рідного села в спільній могилі. Вона тоді вважалась безіменною.

На місце захоронення загиблих спочатку вказували свідки трагедії, зокрема, внучка одного вбитого, яка пам’ятає розповіді родичів. Потім пошукова група працювала в обласному архіві. За записами актового стану вдалося відновити імена та прізвища.

Тож тепер родичі упорядкували могилу, поставили нового хреста. Допомагали односельці, а фінансово підтримав Володимир Демчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Волинський спадок» запрошує на презентацію історико-культурного екомаршруту двома областями

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити