image
 |  2 14 Травня 2020 | 12:40

У процесі добровільного створення ОТГ поставлено крапку: як зміниться карта Волині?

У процесі добровільного створення ОТГ на Волині поставлено крапку. Кабінет Міністрів України вчора затвердив перспективні плани формування територій громад п'яти областей, серед яких і Волинська. 

Про це пишуть на сторінці Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

У підсумку в Україні вже 17 областей мають затверджені Урядом перспективні плани, які охоплюють 100% їх території.

Відповідно до затвердженого перспективного плану Волинська область складатиметься із 53 ОТГ, із яких дві – Любешівська та Шацька – будуть громадами-районами, а найбільше громад – шість – сформують на Ковельщині.

Валентин Малиновський, консультант з правових питань Асоціації міст України, який працює на Волині в межах проєкту «ПУЛЬС», що його Асоціація міст України втілює за підтримки USAID, вважає, що «це не ідеальний документ, який багатьох не буде задовольняти. Це – план компромісу...».

«Зазначу, що це не ідеальний документ, який багатьох не буде задовольняти. Це – план компромісу багатьох зацікавлених осіб. Однак, далі затягувати реформу недопустимо, через п'ять місяців, 25 жовтня місцеві вибори, які проводитимуть на просторовій основі затвердженого перспективного плану», – коментує Малиновський прийняття важливого для області документу.

Стверджувати, що перспективний план Волині бездоганний, не береться і виконувачка повноважень виконавчого директора Волинського РВ Асоціації міст України Мар'яна Конончук. Вважає, що «відповідь на це запитання волиняни отримають через 15 років». Утім, вона переконана, що «цей план – результат ґрунтовної роботи і всеукраїнських Асоціацій органів місцевого самоврядування, і владців, і волинських самоврядців, і наукових експертів, зокрема і проєкту «ПУЛЬС».

«Мені зрозумілі перестороги Княгининівської, Жидичинської, Заборольської ОТГ, які будучи вартими самостійного існування з точки зору критеріїв Методики формування спроможних територіальних громад, усе ж опинилися в межах Луцької ОТГ (Луцька міська рада – муніципалітет-член Асоціація міст України у Волинській області). Але інший формат, обмежив би розвиток міста в подальшій історичній перспективі. Мені, як представнику АМУ, легко говорити про доцільність запропонованих у перспективному плані конфігурацій із огляду на їх подальший економічний розвиток, оскільки наша Асоціація аполітична. І нас тішить, що чимало наших пропозицій і думок враховані у прийнятому Перспективному плані, а інтереси більшості громад – членів АМУ – захищені», – зазначила пані Конончук. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спіймали волинянина, який транспортував масштабну партію фальсифікату на територію Донецької та Луганської областей (ФОТО)

Вона також наголосила, що для Волинського РВ АМУ важливим був прозорий процес обговорень перспективного плану формування територій громад області. З її слів, волиняни «зуміли вибудувати спільну позицію всіх трьох всеукраїнських Асоціацій органів місцевого самоврядування, що дало можливість зберегти життя громадам, які через укрупнення могли зникнути з децентралізаційної карти України».

Нагадаємо, що фахівці Волинського РВ АМУ активно працювали над перспективним планом області, були членами робочої групи при Волинській ОДА, учасниками нарад у Мінрегіоні. Окрім того, Перспективні плани всіх областей, мали бути погоджені Асоціацією міст України.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити