image
 |  11 5 Травня 2023 | 18:13

У пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ" зростають черги вантажівок

На кордоні України та Польщі у пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ" почалися труднощі з рухом вантажних авто в обидві сторони. Ускладнення пов'язані з акцією протесту польських перевізників, страйк триватиме до початку червня. Українська сторона закликає Польщу розблокувати пункт пропуску.

"У зв'язку з акцією протесту польських перевізників перед пунктом пропуску "Дорогуськ – Ягодин" польською стороною призупинено оформлення вантажівок на в'їзд та виїзд", – повідомила Держприкордонслужба України.

Як уточнило видання Еnkorr, черги виникли не лише у Ягодині.

Наприклад, у пункті пропуску "Рава-Руська – Гребенне" стоять цистерни з паливом. "На цьому пункті і так було утруднено рух... З сьогоднішнього дня (5 травня. – ред.) на ньому рух ускладнився ще й через страйк у Польщі", – розповіли представники бізнесу.

За попередньою інформацією страйк узгоджено з правоохоронними органами Республіки Польща до 3 червня 2023 року. Мінінфраструктури України вже закликало польський уряд розблокувати пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ", бо він забезпечує 40% вантажопотоку до Польщі.

"Ситуація склалася через страйк польських перевізників... Вважаємо страйк штучним і таким, що суперечить спільним європейським прагненням і цінностям. Закликаємо наших колег, польських членів уряду провести відповідні заходи для вирішення існуючої проблеми і роз'яснити протестуючим шляхи подолання непорозумінь", – заявили у відомстві.

Річ у тому, що серед вимог польських протестувальників – повернення дозволів на міжнародні вантажні перевезення для українських перевізників на в'їзді до Польщі, а також застосування до українських перевізників екологічної норми Євро-4. Однак ці обмеження було знято, згідно з домовленостями України з ЄС.

"Пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" забезпечує близько 40% вантажопотоку до Польщі. Блокування кордону тягне за собою критичну для експорту ситуацію. Зараз наша країна захищається від терористичних дій російських агресорів і стабільне функціонування економіки України є важливою складовою майбутньої перемоги", – додав міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Як уточнили у Митній службі, деякий транспорт пропускається. На в'їзд в Україну :

фури з гуманітарною допомогою, небезпечними вантажами та тваринами,

пасажирські автобуси.

На в'їзд до Польщі:

рейсові автобуси;

вантажівки з товарами, що прямують через Польщу транзитом (як і раніше, підлягають конвоюванню, можливості якого обмежені).

"За попередньою інформацією страйк узгоджений з правоохоронними органами Республіки Польща до 24:00 3 червня 2023 року. Основною причиною проведення акції протесту є скасування рішення про відміну дозвільної системи щодо українських перевізників", – заявили митники.

Це не перші протести польських перевізників із боку Дорогуська. Аналогічні акції також відбувалися восени 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: рф навряд чи зможе повністю захистити свої залізниці від диверсій

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити