image
 |  0 27 Грудня 2020 | 12:08

У Раді зареєстрували законопроєкт, який удосконалює інститут старост

У Верховній Раді України група народних депутатів зареєструвала Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост №4535.

За словами одного з авторів проєкту, народного депутата Віталія Безгіна, це технічний, але необхідний законопроєкт. Він передбачає, що староста більше не входить у виконком за посадою, проте матиме широкий набір повноважень – зокрема, гарантовано зможе виступати у виконкомі, на засіданнях ради, в інших органах, утворених радою громади.

Про це пише портал Децентралізація.

Також, за законопроєктом, голова громади буде зобов’язаний обговорювати з громадою всі кандидатури на посаду старости, тобто публічні консультації стануть обов’язковими.

Крім того, у громадах не буде величезних або дуже дрібних старостинських округів. Критерій з кількості населення старостинського округу – 1500 осіб, що співвідноситься з найменшою громадою. При цьому,

«законопроєкт надає право робити винятки з цього положення (для гірських або територій з низькою щільністю населення, наприклад), тому громади можуть сформувати і менші округи, однак занадто великими їх зробити вже не вдасться», – повідомив Віталій Безгін.

Законопроєкт також конкретизує «представницький» мандат старости і чітко вказує, що він не може суміщати свою діяльність з іншою посадою – бути депутатом районних, обласних рад, мати іншу оплачувану роботу тощо.

Віталій Безгін подякував представникам Мінрегіону В’ячеславу Негоді та Сергію Шаршову за активну позицію та ініціацію у розробці законопроєкту.

Утім, законопроєкт, звичайно, не матиме зворотної сили, отже, не стосуватиметься призначення старост, яке вже відбулося, або відбудеться до того, як запропоновані зміни набудуть чинності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічний «подарунок»: на українців чекає нове подорожчання газу

Нагадаємо, старости призначаються радою громади за поданням голови громади, при цьому зараз подекуди не береться до уваги думка мешканців сілі і селищ у цьому питанні, бо ради і голови громад не зобов’язані за законом цього робити.

Крім того, чинне законодавство не містить норм, які б дозволяли радам новостворених громад формувати старостинські округи. Потребують конкретизації також норми щодо можливості поєднувати посаду старости з іншою діяльністю.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити